Keď sa jesenné vetry premiešajú s vôňou dozretých jabĺk vedzte, že je čas na výrobu jablkových cookies. Tieto mäkké, aromatické koláčiky nie sú len obyčajnými sušienkami. Ponúkajú dokonalú kombináciu sladkosti, kyslosti a štipky korenia, ktoré spoločne vytvárajú neodolateľný gurmánsky zážitok.
Obsah receptu
Jablkové cookies sú perfektným spoločníkom k rannej šálke kávy alebo čaju. Ich textúra je taká jemná, že sa priam rozplývajú v ústach, zatiaľ čo kúsky čerstvého jablka v nich zabezpečujú, že každé sústo je šťavnaté a svieže. Zasadené do tajomstva klasických korenín ako škorica a muškátový oriešok, tieto sušienky sú skutočným potešením pre chuťové poháriky.
Čo robí tieto cookies ešte špeciálnejšími, je ich jednoduchosť a flexibilita. Môžete ich prispôsobiť podľa vašich preferencií, pridávaním hrozienok, orechov alebo dokonca čokoládových lupienkov. Navyše, výroba týchto cookies nevyžaduje žiadne zložité kuchárske techniky, čo ich robí ideálnymi aj pre začiatočníkov v pečení.
Jablkové cookies sú nielen chutným potešením, ale aj spôsobom, ako osláviť bohatstvo a jednoduchosť prírody. Keď si predstavíte čerstvo dozrievajúce jablká obrastené rannou rosou zistíte, že v týchto sušienkach je skutočná esencia jesene. Tak prečo by ste nezačali novú jesennú tradíciu a nepripojili sa k oslave tejto nádhernej ročnej doby tým najlepším spôsobom – s miskou teplých, voňavých jablkových cookies v ruke?
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na jablkové cookies
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL soli
- 2 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého muškátového oriešku (voliteľné)
- 125 g masla (zmäknutého)
- 1 hrnček hnedého cukru
- 1 veľké vajce
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnček olúpaných, nasekaných čerstvých jabĺk
- 3/4 hrnčeka hrozienok (voliteľné)
Postup prípravy jablkových cookies
Príprava rúry
Predhrejte rúru na 180°C. Pripravte dve plechy na pečenie, ktoré môžete vystlať papierom na pečenie.
Miešanie suchých ingrediencií
V malej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
Šľahanie mokrých ingrediencií
V stredne veľkej miske vyšľahajte maslo s hnedým cukrom do krémova. Potom do zmesi pridajte vajce a vanilkový extrakt a miešajte, kým nie je hladké.
Zmiešanie
Pomaly pridávajte suchú zmes do zmesi s maslom a miešajte, kým nie sa ingrediencie nespoja. Potom pridajte nasekané jablká a hrozienka a premiešajte.
Pečenie
Lyžičkou alebo lyžicou na zmrzlinu nakladajte cesto na pripravný plech. Pečte v predhriatej rúre približne 10-12 minút, alebo kým nie sú cookies pevné a zlatohnedé. Opatrne preložte na mriežku a nechajte vychladnúť.
Servírovanie
Vychutnajte si vaše domáce jablkové cookies pri šálke čaju alebo kávy!
Videorecept na jablkové cookies
Najčastejšie otázky o jablkových cookies
Môžem namiesto hnedého cukru použiť biely cukor?
Áno, môžete nahradiť hnedý cukor bielym cukrom, avšak hnedý cukor dodá cookies vlhšiu a hlbšiu chuť.
Aké jablká sú najlepšie pre tento recept?
Odrody ako Granny Smith alebo Golden Delicious sú ideálne pre ich pevnú štruktúru a mierne kyslastú chuť. Avšak môžete experimentovať s rôznymi odrodami podľa vlastnej chuti.
Môžem vynechať hrozienka?
Samozrejme! Hrozienka sú voliteľnou ingredienciou. Môžete ich vynechať alebo nahradiť iným sušeným ovocím alebo napríklad orechmi.
Ako dlho môžem skladovať tieto cookies?
Jablkové cookies sa najlepšie konzumujú do 5-7 dní, ak sú uložené v dobre uzavretej nádobe v chladnom a suchom prostredí.
Môžem cesto zmraziť a neskôr upiecť cookies?
Áno, cesto môžete zmraziť až na 2 mesiace. Pred pečením ho nechajte rozmraziť v chladničke a potom postupujte podľa receptu.