Preskočiť na obsah

Najlepšie babičkine medové rezy, klasický recept

Najlepšie babičkine medové rezy - klasický recept

Medové rezy sú sladký dezert, ktorý je populárny po celom svete a pripravuje sa na Vianoce. Ide o vrstvený koláč, ktorý sa skladá z piatich alebo viacerých plátov medového cesta a medovej náplne, ktoré sú potom pokryté krémom alebo čokoládovou polevou.

Medové rezy sú známe pre svoju sladkú chuť a šťavnatú konzistenciu. Medové cesto sa pri pečení krásne sfarbuje a jeho chuť sa ešte viac vylepší, keď sa spojí s medovou náplňou a krémom. Dezert môže byť ozdobený ovocím, šľahačkou, kandizovaným ovocím alebo inými ozdobami podľa chuti.

Tento dezert sa dá pripraviť aj doma, pričom existuje veľa rôznych receptov a variácií. Najdôležitejšie sú kvalitné suroviny, ktoré zabezpečia dokonalú chuť a konzistenciu medových rezov. Tento dezert je vhodný na rôzne príležitosti a bude určite potešením pre všetkých milovníkov sladkostí.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na medové rezy

Cesto

Plnka

Na zdobenie

Postup prípravy medových rezov

Čas prípravy: 60 minutes

Príprava ingrediencií

Do misky si preosejeme múku. Do hrnca dáme cukor, maslo, vajcia, med, mlieko a sódu a nad parou zohrievame za stáleho miešania metličkou. Keď nám vznikne jednotná zmes, prelejeme ju do misy s múkou a vypracujeme kompaktné cesto.  

Pečenie

Rúru si predhrejeme na 190 °C a plech si vymastíme olejom. Cesto rozdelíme na 4 časti a každé vyvaľkáme na veľkosť plechu. Pečieme asi 7 – 8 minút.  

Miešanie plnky

Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme cukor a múku a varíme za stáleho miešania na kašu. Necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme maslo a postupne do neho zapracovávame vychladnutú kašu.  

Natieranie krému

Na jeden z plátov natrieme rovnomerne polovicu krému, navrch dáme ďalší plát, ktorý potrieme džemom, prikryjeme ďalším plátom a potrieme zvyšným krémom. Na vrch dáme posledný plát a poriadne ho zaťažíme.  

Zdobenie

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom a vrchný plát ňou po zaťažení poriadne polejeme a dozdobíme.  

Videorecept na medové rezy

Najčastejšie otázky o medových rezoch

Čo sú medové rezy?

Medové rezy sú tradičná slovenská sladká pochúťka, ktorá sa skladá z vrstiev medového cesta a krému, často obalená v čokoláde.

Ako dlho môžu medové rezy vydržať?

Medové rezy sú známe tým, že sú ešte chutnejšie niekoľko dní po upečení, keď sa chute skutočne prepoja. V chladničke môžu vydržať až týždeň.

Môžem urobiť medové rezy bez medu?

Hoci med je kľúčovou súčasťou receptu na medové rezy, niektoré alternatívne recepty môžu používať iné sladidlá, ako je melasa alebo javorový sirup. Výsledný produkt však nebude mať charakteristickú chuť medu.

REKLAMA
30x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

2 názory na “Najlepšie babičkine medové rezy, klasický recept”

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *