Medové rezy sú sladký dezert, ktorý je populárny po celom svete a pripravuje sa na Vianoce. Ide o vrstvený koláč, ktorý sa skladá z piatich alebo viacerých plátov medového cesta a medovej náplne, ktoré sú potom pokryté krémom alebo čokoládovou polevou.
Medové rezy sú známe pre svoju sladkú chuť a šťavnatú konzistenciu. Medové cesto sa pri pečení krásne sfarbuje a jeho chuť sa ešte viac vylepší, keď sa spojí s medovou náplňou a krémom. Dezert môže byť ozdobený ovocím, šľahačkou, kandizovaným ovocím alebo inými ozdobami podľa chuti.
Tento dezert sa dá pripraviť aj doma, pričom existuje veľa rôznych receptov a variácií. Najdôležitejšie sú kvalitné suroviny, ktoré zabezpečia dokonalú chuť a konzistenciu medových rezov. Tento dezert je vhodný na rôzne príležitosti a bude určite potešením pre všetkých milovníkov sladkostí.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na medové rezy
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g masla
- 2 menšie vajcia
- 2 – 3 PL medu
- 2 PL mlieko
- 1 ČL sóda bikarbóna
Plnka
- 450 ml mlieka
- 5 PL polohrubej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- Slivkový alebo marhuľový džem
Na zdobenie
Postup prípravy medových rezov
Čas prípravy: 60 minutes
Príprava ingrediencií
Do misky si preosejeme múku. Do hrnca dáme cukor, maslo, vajcia, med, mlieko a sódu a nad parou zohrievame za stáleho miešania metličkou. Keď nám vznikne jednotná zmes, prelejeme ju do misy s múkou a vypracujeme kompaktné cesto.
Pečenie
Rúru si predhrejeme na 190 °C a plech si vymastíme olejom. Cesto rozdelíme na 4 časti a každé vyvaľkáme na veľkosť plechu. Pečieme asi 7 – 8 minút.
Miešanie plnky
Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme cukor a múku a varíme za stáleho miešania na kašu. Necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme maslo a postupne do neho zapracovávame vychladnutú kašu.
Natieranie krému
Na jeden z plátov natrieme rovnomerne polovicu krému, navrch dáme ďalší plát, ktorý potrieme džemom, prikryjeme ďalším plátom a potrieme zvyšným krémom. Na vrch dáme posledný plát a poriadne ho zaťažíme.
Zdobenie
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom a vrchný plát ňou po zaťažení poriadne polejeme a dozdobíme.
Videorecept na medové rezy
Najčastejšie otázky o medových rezoch
Čo sú medové rezy?
Medové rezy sú tradičná slovenská sladká pochúťka, ktorá sa skladá z vrstiev medového cesta a krému, často obalená v čokoláde.
Ako dlho môžu medové rezy vydržať?
Medové rezy sú známe tým, že sú ešte chutnejšie niekoľko dní po upečení, keď sa chute skutočne prepoja. V chladničke môžu vydržať až týždeň.
Môžem urobiť medové rezy bez medu?
Hoci med je kľúčovou súčasťou receptu na medové rezy, niektoré alternatívne recepty môžu používať iné sladidlá, ako je melasa alebo javorový sirup. Výsledný produkt však nebude mať charakteristickú chuť medu.
Tento recept na medové rezy je skutočne úžasný! Medové cesto bolo úplne perfektné a krém lahodný. Rozhodne to zopakujem.
Tieto medové rezy sú ako z cukrárne, ale ešte lepšie. Ďakujem za tento skvelý recept!