Tradičné nemecké vianočné sušienky vyrobené zo zmesi zázvoru, škorice a bieleho korenia.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na medovníky s cukrovou polevou
- 70 g tmavej melasy
- 70 g medu
- 75 g kryštálového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 1/2 ČL mletého kardamónu
- 1/2 ČL mletého zázvoru
- 1/2 ČL mletého bieleho korenia
- 1/4 ČL mletého nového korenia
- 1/4 ČL mletých klinčekov
- 1/4 ČL mletého muškátového orieška
- Štipka soli
- 2 PL plnotučného mlieka
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 veľké vajce
- 350 g hladkej múky
Poleva
- 115 g práškového cukru
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL vody
Postup prípravy medovníkov s cukrovou polevou
- Rúru si predhrejeme na 190 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie.
- V hrnci si zahrejeme melasu, med, cukor a občas premiešame, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme z ohňa a primiešame škoricu, kardamón, zázvor, biele korenie, nové korenie, klinčeky, muškátový oriešok a soľ. Zmes necháme vychladnúť.
- Keď je zmes vychladnutá pridáme mlieko, sódu bikarbónu a vajce. Prisypeme múku a rukami miesime, kým sa všetka múka nezapracuje.
- Z cesta tvarujeme guľôčky asi 2,5 cm veľké a umiestňujeme ich na pripravený plech vo vzdialenosti asi 3 cm od seba.
- Pečieme asi 10 minút alebo pokiaľ nezačnú zospodu hnednúť. Medzitým si v malej miske zmiešame preosiaty práškový cukor, citrónovú šťavu a vodu.
- Keď sú sušienky upečené a ešte horúce poriadne ich natrieme polevou po celom povrchu. Necháme ich na plechu chladnúť, kým nebude poleva suchá na dotyk. Potom ich presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.