Reklama
Dezerty

Medovníky s cukrovou polevou – vianočný recept

Reklama

Tradičné nemecké vianočné sušienky vyrobené zo zmesi zázvoru, škorice a bieleho korenia.

Ingrediencie

  • 70 g tmavej melasy
  • 70 g medu
  • 75 g kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 ČL mletého kardamónu
  • 1/2 ČL mletého zázvoru
  • 1/2 ČL mletého bieleho korenia
  • 1/4 ČL mletého nového korenia
  • 1/4 ČL mletých klinčekov
  • 1/4 ČL mletého muškátového orieška
  • Štipka soli
  • 2 PL plnotučného mlieka
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 veľké vajce
  • 350 g hladkej múky

Poleva 

  • 115 g práškového cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL vody

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 190 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie.
  2. V hrnci si zahrejeme melasu, med, cukor a občas premiešame, kým sa cukor nerozpustí. Odstavíme z ohňa a primiešame škoricu, kardamón, zázvor, biele korenie, nové korenie, klinčeky, muškátový oriešok a soľ. Zmes necháme vychladnúť.
  3. Reklama
  4. Keď je zmes vychladnutá pridáme mlieko, sódu bikarbónu a vajce. Prisypeme múku a rukami miesime, kým sa všetka múka nezapracuje.
  5. Z cesta tvarujeme guľôčky asi 2,5 cm veľké a umiestňujeme ich na pripravený plech vo vzdialenosti asi 3 cm od seba.
  6. Pečieme asi 10 minút alebo pokiaľ nezačnú zospodu hnednúť. Medzitým si v malej miske zmiešame preosiaty práškový cukor, citrónovú šťavu a vodu.
  7. Keď sú sušienky upečené a ešte horúce poriadne ich natrieme polevou po celom povrchu. Necháme ich na plechu chladnúť, kým nebude poleva suchá na dotyk. Potom ich presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023