...

Moussaka je tradičné grécke jedlo, ktoré sa pripravuje z baklažánu alebo zemiakov. Neoddeliteľnou súčasťou Moussaky je tiež mleté mäso. Jedlo je veľmi obľúbené hlavne na Balkáne a Strednom východe, kde sa s ním môžete stretnúť v mnohých regionálnych a miestnych obmenách, podľa chuti miestneho kuchára alebo domácej pani.

Ingrediencie

  • 650 g mleté jahňacie prípadne hovädzie mäso 
  • 1 cibuľa 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 1 ČL sušené oregano 
  • 1 bobkový list 
  • 1 tyčinka škorice 
  • 200 ml červeného vína 
  • 400 g nakrájaných paradajok v plechovke 
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku 
  • 2 baklažány 
  • Jemná morská soľ 
  • Čierne mleté korenie 
  • 100 ml olivového oleja 
  • 500g zemiakov 

Na bešamelovú omáčku 

  • 50 g maslo 
  • 50g hladkej múky 
  • 400 ml mlieka 
  • 25g strúhaného parmezánu 
  • 1 ČL najemno nastrúhaného muškátového orieška 
  • 1 žĺtko 

Postup prípravy

  1. V panvici prípadne väčšom hrnčeku rozpálime olivový olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku dosklovita.  
  2. Pridáme mleté mäso a vareškou ho miešame, aby sa rozdelilo na malé kúsočky. Pridáme cesnak, paradajkový pretlak, nakrájané paradajky v plechovke a dochutíme soľou a korením. 
  3. Podlejeme vínom, pridáme bobkový list, škoricu, oregano a varíme cca 7 – 10 min. Podľa chuti môžeme pridať 1 PL cukru.  
  4. Medzitým si nakrájame baklažán na tenké plátky, poriadne ho nasolíme a odložíme na 10 minút. 
  5. Po 10 minútach vložíme nasolené plátky do cedníka, opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme kuchynskými utierkami.  
  6. Na panvici rozohrejeme cca 3 PL olivového oleja a osmažíme na ňom plátky baklažánu 2-3 min z každej strany. V prípade potreby dolejte olej. Vyberieme na kuchynskú utierku a necháme odkvapkať. 
  7. Zemiaky povaríme cca 5 minút, následnej ich zlejeme a necháme vychladnúť. 
  8. Pripravíme si bešamel. Vo väčšom hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a pár sekúnd povaríme. Následne postupne za stáleho miešania pridávame mlieko. Do zmesi pridáme polovicu strúhaného parmezánu  a muškátový oriešok. Za stáleho miešania varíme 4-5 minút a dochutíme soľou a korením. Omáčku necháme vychladnúť a pridáme žĺtok  
  9. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pripravíme si veľký pekáč, vymastíme ho maslom a naspodok dáme tretinu mäsovej zmesi, na ňu poukladáme tretinou zemiakov a následne tretinou baklažánu. Takto vrstvíme pokiaľ nezostane navrchu posledná vrstva baklažánu.  
  10. Navrch nalejeme rovnomerne nahrubo bešamelovú omáčku a posypeme zvyškom parmezánu. 
  11. Pečieme 35- 45 minút alebo do zlatohneda pokiaľ omáčka navrchu nezačne bublať.