Reklama
Hlavné jedlá

Moussaka (musaka) – tradičný a originálny grécky recept s paradajkami a baklažánom

Reklama

Moussaka je tradičné grécke jedlo, ktoré sa pripravuje z baklažánu alebo zemiakov. Neoddeliteľnou súčasťou Moussaky je tiež mleté mäso. Jedlo je veľmi obľúbené hlavne na Balkáne a Strednom východe, kde sa s ním môžete stretnúť v mnohých regionálnych a miestnych obmenách, podľa chuti miestneho kuchára alebo domácej pani.

Ingrediencie

  • 650 g mleté jahňacie prípadne hovädzie mäso
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sušené oregano
  • 1 bobkový list
  • 1 tyčinka škorice
  • 200 ml červeného vína
  • 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 baklažány
  • Jemná morská soľ
  • Čierne mleté korenie
  • 100 ml olivového oleja
  • 500g zemiakov

Na bešamelovú omáčku 

  • 50 g maslo
  • 50g hladkej múky
  • 400 ml mlieka
  • 25g strúhaného parmezánu
  • 1 ČL najemno nastrúhaného muškátového orieška
  • 1 žĺtko

Postup prípravy

  1. V panvici prípadne väčšom hrnčeku rozpálime olivový olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku dosklovita.
  2. Pridáme mleté mäso a vareškou ho miešame, aby sa rozdelilo na malé kúsočky. Pridáme cesnak, paradajkový pretlak, nakrájané paradajky v plechovke a dochutíme soľou a korením.
  3. Podlejeme vínom, pridáme bobkový list, škoricu, oregano a varíme cca 7 – 10 min. Podľa chuti môžeme pridať 1 PL cukru.
  4. Reklama
  5. Medzitým si nakrájame baklažán na tenké plátky, poriadne ho nasolíme a odložíme na 10 minút.
  6. Po 10 minútach vložíme nasolené plátky do cedníka, opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme kuchynskými utierkami.
  7. Na panvici rozohrejeme cca 3 PL olivového oleja a osmažíme na ňom plátky baklažánu 2-3 min z každej strany. V prípade potreby dolejte olej. Vyberieme na kuchynskú utierku a necháme odkvapkať.
  8. Zemiaky povaríme cca 5 minút, následnej ich zlejeme a necháme vychladnúť.
  9. Pripravíme si bešamel. Vo väčšom hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a pár sekúnd povaríme. Následne postupne za stáleho miešania pridávame mlieko. Do zmesi pridáme polovicu strúhaného parmezánu  a muškátový oriešok. Za stáleho miešania varíme 4-5 minút a dochutíme soľou a korením. Omáčku necháme vychladnúť a pridáme žĺtok
  10. Rúru predhrejeme na 200 °C. Pripravíme si veľký pekáč, vymastíme ho maslom a naspodok dáme tretinu mäsovej zmesi, na ňu poukladáme tretinou zemiakov a následne tretinou baklažánu. Takto vrstvíme pokiaľ nezostane navrchu posledná vrstva baklažánu.
  11. Navrch nalejeme rovnomerne nahrubo bešamelovú omáčku a posypeme zvyškom parmezánu.
  12. Pečieme 35- 45 minút alebo do zlatohneda pokiaľ omáčka navrchu nezačne bublať.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Dokonalé pečené rebierka – recept na grilované rebrá s BBQ omáčkou

Grilované rebrá s BBQ omáčkou sú populárnym jedlom počas letných grilovačiek a rodinných stretnutí. Toto jedlo je známe svojou bohatou…

31 mája, 2023

Grilovaná kukurica s medom limetkou – fantastický recept

Grilovaná kukurica s medom a limetkou je fantastickým receptom, ktorý prináša do jedla skvelú kombináciu sladkosti, kyslosti a korenistosti. Táto…

31 mája, 2023

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023
Reklama

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023