Moussaka je tradičné grécke jedlo, ktoré sa pripravuje z baklažánu alebo zemiakov. Neoddeliteľnou súčasťou Moussaky je tiež mleté mäso. Jedlo je veľmi obľúbené hlavne na Balkáne a Strednom východe, kde sa s ním môžete stretnúť v mnohých regionálnych a miestnych obmenách, podľa chuti miestneho kuchára alebo domácej pani.
Ingrediencie
- 650 g mleté jahňacie prípadne hovädzie mäso
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL sušené oregano
- 1 bobkový list
- 1 tyčinka škorice
- 200 ml červeného vína
- 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 baklažány
- Jemná morská soľ
- Čierne mleté korenie
- 100 ml olivového oleja
- 500g zemiakov
Na bešamelovú omáčku
- 50 g maslo
- 50g hladkej múky
- 400 ml mlieka
- 25g strúhaného parmezánu
- 1 ČL najemno nastrúhaného muškátového orieška
- 1 žĺtko
Postup prípravy
- V panvici prípadne väčšom hrnčeku rozpálime olivový olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku dosklovita.
- Pridáme mleté mäso a vareškou ho miešame, aby sa rozdelilo na malé kúsočky. Pridáme cesnak, paradajkový pretlak, nakrájané paradajky v plechovke a dochutíme soľou a korením.
- Podlejeme vínom, pridáme bobkový list, škoricu, oregano a varíme cca 7 – 10 min. Podľa chuti môžeme pridať 1 PL cukru.
- Medzitým si nakrájame baklažán na tenké plátky, poriadne ho nasolíme a odložíme na 10 minút.
- Po 10 minútach vložíme nasolené plátky do cedníka, opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme kuchynskými utierkami.
- Na panvici rozohrejeme cca 3 PL olivového oleja a osmažíme na ňom plátky baklažánu 2-3 min z každej strany. V prípade potreby dolejte olej. Vyberieme na kuchynskú utierku a necháme odkvapkať.
- Zemiaky povaríme cca 5 minút, následnej ich zlejeme a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si bešamel. Vo väčšom hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a pár sekúnd povaríme. Následne postupne za stáleho miešania pridávame mlieko. Do zmesi pridáme polovicu strúhaného parmezánu a muškátový oriešok. Za stáleho miešania varíme 4-5 minút a dochutíme soľou a korením. Omáčku necháme vychladnúť a pridáme žĺtok
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Pripravíme si veľký pekáč, vymastíme ho maslom a naspodok dáme tretinu mäsovej zmesi, na ňu poukladáme tretinou zemiakov a následne tretinou baklažánu. Takto vrstvíme pokiaľ nezostane navrchu posledná vrstva baklažánu.
- Navrch nalejeme rovnomerne nahrubo bešamelovú omáčku a posypeme zvyškom parmezánu.
- Pečieme 35- 45 minút alebo do zlatohneda pokiaľ omáčka navrchu nezačne bublať.