Moussaka, alebo musaka, je tradičné grécke jedlo, ktoré si zamilujete hneď pri prvom ochutnaní. Toto bohato vrstvené a výživné jedlo je výnimočné svojou hĺbkou chuti, ktorá vychádza z kombinácie paradajok, baklažánu, mletého mäsa a bešamelovej omáčky.
Hlavnou zložkou tohto receptu je baklažán, ktorý sa krája na plátky a potom sa buď griluje alebo opečie. Tento proces vytvára mäkkú textúru a sladkastú chuť, ktorá je ideálna pre základ moussaky.
Moussaka je ideálna ako hlavné jedlo pre večeru s pohárom dobrého gréckeho vína. Je to aj skvelý spôsob, ako vyskúšať kúsok gréckej kuchyne priamo u vás doma. A aj keď si vyžaduje trochu času a úsilia na prípravu, výsledok rozhodne stojí za to.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na Moussaku
- 650 g mleté jahňacie prípadne hovädzie mäso
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL sušené oregano
- 1 bobkový list
- 1 tyčinka škorice
- 200 ml červeného vína
- 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 baklažány
- Jemná morská soľ
- Čierne mleté korenie
- 100 ml olivového oleja
- 500g zemiakov
Na bešamelovú omáčku
- 50 g maslo
- 50g hladkej múky
- 400 ml mlieka
- 25g strúhaného parmezánu
- 1 ČL najemno nastrúhaného muškátového orieška
- 1 žĺtko
Postup prípravy Moussaky
Smaženie cibule
V panvici prípadne väčšom hrnčeku rozpálime olivový olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku dosklovita.
Pridanie ingrediencií
Pridáme mleté mäso a vareškou ho miešame, aby sa rozdelilo na malé kúsočky. Pridáme cesnak, paradajkový pretlak, nakrájané paradajky v plechovke a dochutíme soľou a korením.
Dochucovanie
Podlejeme vínom, pridáme bobkový list, škoricu, oregano a varíme cca 7 – 10 min. Podľa chuti môžeme pridať 1 PL cukru.
Krájanie
Medzitým si nakrájame baklažán na tenké plátky, poriadne ho nasolíme a odložíme na 10 minút.
Opláchnutie
Po 10 minútach vložíme nasolené plátky do cedníka, opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme kuchynskými utierkami.
Smaženie
Na panvici rozohrejeme cca 3 PL olivového oleja a osmažíme na ňom plátky baklažánu 2-3 min z každej strany. V prípade potreby dolejte olej. Vyberieme na kuchynskú utierku a necháme odkvapkať.
Varenie
Zemiaky povaríme cca 5 minút, následnej ich zlejeme a necháme vychladnúť.
Príprava bešamelovej omáčky
Pripravíme si bešamel. Vo väčšom hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a pár sekúnd povaríme. Následne postupne za stáleho miešania pridávame mlieko. Do zmesi pridáme polovicu strúhaného parmezánu a muškátový oriešok. Za stáleho miešania varíme 4-5 minút a dochutíme soľou a korením. Omáčku necháme vychladnúť a pridáme žĺtok.
Príprava rúry
Rúru predhrejeme na 200 °C. Pripravíme si veľký pekáč, vymastíme ho maslom a naspodok dáme tretinu mäsovej zmesi, na ňu poukladáme tretinou zemiakov a následne tretinou baklažánu. Takto vrstvíme pokiaľ nezostane navrchu posledná vrstva baklažánu.
Omáčka a posýpka
Navrch nalejeme rovnomerne nahrubo bešamelovú omáčku a posypeme zvyškom parmezánu.
Pečenie
Pečieme 35- 45 minút alebo do zlatohneda pokiaľ omáčka navrchu nezačne bublať.
Videorecept na Moussaku
Najčastejšie otázky o Moussake
Čo je Moussaka?
Moussaka je tradičné grécke jedlo, ktoré sa skladá z vrstiev baklažánu, mletého mäsa, paradajok a bešamelovej omáčky.
Aké mäso sa používa na Moussaku?
Najčastejšie sa na moussaku používa jahňacie alebo hovädzie mäso, ale niektoré verzie môžu obsahovať aj bravčové mäso.
Ako sa pripravuje Moussaka?
Moussaka sa pripravuje v niekoľkých krokoch. Najskôr sa pripraví baklažán a mäso, ktoré sa potom vrství v pekáči s paradajkami a bešamelovou omáčkou. Všetko sa potom pečie do zlatista.
Musí sa Moussaka podávať teplá?
Moussaka môže byť podávaná teplá alebo studená. Niektorí ľudia ju preferujú teplú hneď po upečení, zatiaľ čo iní tvrdia, že chuti sa lepšie prepoja, keď sa nechá vychladnúť a podáva sa studená.
Ako dlho môže byť Moussaka skladovaná?
Moussaka môže byť skladovaná v chladničke približne 3-4 dni. Môžete ju tiež zamraziť a skladovať až 3 mesiace.
Môže sa Moussaka zamraziť?
Áno, moussaka sa dá veľmi dobre zamraziť. Je dôležité ju po upečení nechať úplne vychladnúť, potom ju zabaľte do vhodnej nádoby na mrazenie a môžete ju zamraziť.
Aký je pôvod Moussaky?
Moussaka pochádza z Grécka, ale je obľúbená v mnohých kuchyniach Stredozemného mora a na Blízkom východe, kde má každá krajina svoju vlastnú verziu tohto jedla.