Reklama
Slovenská kuchyňa

Najchutnejší zemiakový šalát na každý sviatok – Veľkú noc aj Vianoce

Reklama

Chutný zemiakový šalát s majonézou by určite nemal chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Či už na Vianoce alebo Veľkú noc, na tradičnej dobrote si pochutná snáď každý. Zemiakový šalát sa na sviatočnom stole objavuje už od nepamäti a môže byť zložený z rôznych ingrediencií. My si teraz ukážeme jednoduchý recept, ktorým však zaručene potešíte chuťové poháriky celej rodiny.

Ingrediencie

  • 2 kilogramy zemiakov
  • 1x cibuľa
  • 1x mrkva
  • 5 až 10 vajec (podľa chuti)
  • Sterilizovaný hrášok (v plechovke)
  • Sterilizované uhorky
  • Uhorková šťava
  • Majonéza
  • Čierne korenie
  • Soľ

Postup prípravy

  1. Uvaríme zemiaky a vajíčka (na tvrdo), ošúpeme ich a nakrájame na kocky. Všetok vysypeme do väčšej misy tak, aby sa do nej zmestili aj ďalšie ingrediencie, ktoré budeme postupne pridávať.
  2. Nakrájame cibuľu, nastrúhame uhorky a mrkvu a pridáme ich spolu s hráškom do pripravenej misy so zemiakmi.
  3. V ďalšom kroku do misy pridáme majonézu, zamiešame a dochutíme čiernym korením, soľou a uhorkovou šťavou.
  4. Šalát necháme odstáť 2 – 3 hodiny v chladničke alebo chladnej miestnosti a následne môžeme podávať.

Najčastejšie otázky

Čo je zemiakový šalát?

Reklama

Zemiakový šalát je klasické jedlo, ktoré sa vyskytuje v mnohých kuchyniach po celom svete. Je to jednoduchá a chutná príloha, ktorá sa vyrába z varených zemiakov, ktoré sa nakrájajú na kocky a potom sa ochutia rôznymi prísadami, ako sú cibuľa, kyslá smotana, octový dresing, majonéza, vajcia a kôpor.

Ako správne uvariť zemiaky na zemiakový šalát?

Na zemiakový šalát sú najlepšie vhodné mäkké a krehké zemiaky. Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a vložte do hrnca s vriacou osolenou vodou. Varíme asi 15-20 minút alebo kým nebudú mäkké, ale nie rozvarené. Potom ich scedíme a necháme vychladnúť.

Ako ochutiť zemiakový šalát?

Existuje mnoho možností, ako ochutiť zemiakový šalát. Všeobecne platí, že menej je viac, takže sa odporúča pridávať ochutenie postupne, aby ste nezakryli prírodnú chuť zemiakov.

Ako dlho vydrží zemiakový šalát v chladničke?

Zemiakový šalát by sa mal skladovať v chladničke a môže vydržať až 3-4 dni. Ak však máte pocit, že už nie je čerstvý, alebo ak sa na ňom objavila pleseň alebo nepríjemný zápach, je lepšie ho vyhodiť.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023