23x hodnotené

Gyros je jedlo gréckeho pôvodu vyrobené z mäsa a podávané zabalené alebo plnené v pita chlebe spolu s prísadami ako paradajka, cibuľa, hranolky a tzatziky. V Grécku sa bežne vyrába z bravčového alebo niekedy aj s kuracieho mäsa, zatiaľ čo v iných krajinách sa používa aj hovädzie a jahňacie.

Ingrediencie

Servírovanie 

Postup prípravy

  1. Do väčšej misy vložíme bravčovú panenku nakrájanú na pásiky, cesnak, červenú cibuľu, 3-4 lyžice olivového oleja, 1-2 lyžice červeného vínneho octu, trochu tymiánu, trochu rozmarínu a premiešame rukami. Suroviny spolu vyžmýkame, aby sa všetky chute prepojili a pridáme 1/2 ČL medu. Misku zabalíme a vložíme do chladničky. Marinádu necháme pred použitím aspoň 2 hodiny v chladničke (ideálne cez noc). 
  2. Necháme rozpáliť veľkú nepriľnavú panvicu, na ktorú pridáme panenku spolu s prísadami na marinádu a bez miešania opekáme z každej strany 1 minútu, kým nie je mäso mäkké. 
  3. Pita chleby naolejujeme z oboch strán, osolíme okoreníme a pečieme na plechu pri 250 °C cca 1 inútu z každej strany.  
  4. Pita chlieb natrieme trochou tzatziki omáčky a navrch dáme bravčový gyros, pár plátkov červenej cibule, pár krájaných paradajok a zabalíme. Môžeme navrch poliať trochou tzatziky a podávame s hranolkami.