Paprikáš je jedným z najklasickejších maďarských jedál. Podstatou naozaj dobrého perkeltu je jeho omáčka, preto by ste nemali šetriť cibuľou, ale ani časom.
Ingrediencie
- 2 lyžice bravčovej masti
- 1 kg kuracích kúskov s kosťou a kožou
- 2 stredne žlté cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 rímske paradajky
- 1 maďarská paprika nakrájaná na kocky
- 3-4 PL kvalitnej, pravej sladkej maďarskej papriky
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 1 a 1/2 ČL morskej soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 3 PL hladkej múky
- 3/4 šálky plnotučnej kyslej smotany
- 1/4 šálky smotany na šľahanie
Postup
- Do veľkého hrnca dáme rozhorúčiť bravčovú masť a pridáme Kuracie kúsky. Opečieme ho z každej strany, aby sa mäsko zatiahlo a preložíme ho na tanier. Do toho istého oleja pridáme cibuľu a smažíme dozlatista. Pridáme cesnak a paradajky nakrájané na kocky a smažíme ďalšie 2-3 minúty. Hrniec odstavíme z ohňa a vmiešame papriku, soľ a korenie, aby paprika nezhorkla.
- Kurča vložíme späť do hrnca a pridáme kurací vývar. Kurča by malo byť väčšinou zakryté. Privedieme do varu, prikryjeme, znížte teplotu a dusíme 40 minút. Kurča vyberieme na tanier.
- V malej miske zamiešame múku do kyslej smotany a smotany, aby sme vytvorili hladkú pastu. Smotanovú zmes vmiešame do omáčky za stáleho miešania, aby nevznikli hrudky. Necháme pár minút povariť, kým omáčka nezhustne. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Kura vrátime do omáčky a podusíme, aby sa prehrialo.
- Kurací paprikáš podávame s haluškami.