Reklama
Nátierky

Najlepší slivkový lekvár – rýchly recept

Reklama

Slivkový lekvár je tradičným a obľúbeným ovocným džemom, ktorý sa vyrába z čerstvých sliviek. Tento džem je sladký, aromatický a má bohatú ovocnú chuť. Slivky sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, čo robí z nich skvelý prírodný zdroj živín.

Slivkový lekvár má okrem vynikajúcej chuti aj niekoľko zdravotných výhod. Slivky sú dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravý tráviaci systém a reguluje hladinu cukru v krvi. Obsahujú aj vitamín C, vitamín K, draslík a antioxidanty, ktoré podporujú imunitný systém a zdravie srdca.

Celkovo je slivkový lekvár lahodnou a výživnou pochúťkou, ktorá vám umožní využiť sezónne slivky. Užite si túto sladkú a ovocnú pochúťku plnú prírodných výhod sliviek.

Ingrediencie

  • 2 kg sliviek
  • 200 – 300 g cukru
  • Šťava z citróna

Postup prípravy

  1. Slivky si umyjeme a odkôstkujeme. Dáme do väčšieho hrnca a rozmixujeme tyčovým mixérom. Potom pridáme cukor a šťavu z citróna. Poriadne premiešame.
  2. Privedieme do varu a za stáleho miešania varíme na miernom ohni, kým nezačne hustnúť.
  3. Na malý tanierik dáme trochu džemu a čakáme či stuhne. Ak je dostatočne tuhý, horúcim džemom naplníme sterilizované poháre a uzavrieme. Poháre otočíme hore dnom a prikryté dekou ich necháme na tmavom mieste vychladnúť.

Najčastejšie otázky

Ako dlho sa dá uchovávať slivkový džem?

Slivkový džem sa dá správne uložiť v nepriepustnej nádobe na chladnom a suchom mieste po dobu približne 1 až 2 roky. Je dôležité mať na pamäti, že správne sterilizované poháre a tesné uzávery sú kľúčové pre zachovanie jeho čerstvosti.

Môže sa slivkový džem pripraviť bez pridania cukru?

Áno, slivkový džem sa dá pripraviť bez pridania cukru. Môžete použiť nízkokalorické sladidlá, ako je napríklad javorový sirup, med alebo erythritol, ako náhradu za cukor. Je však dôležité mať na pamäti, že bez cukru môže mať džem inú konzistenciu a trvanlivosť.

Ako použiť slivkový džem?

Slivkový džem je vynikajúci na mazanie na chlieb, palacinky, wafle alebo pečivo. Môžete ho tiež pridať do jogurtu, tvarohu, ovocných šalátov alebo dezertov ako plnku. Množstvo použitého džemu závisí od vašich preferencií a chuti.

Môže sa slivkový džem použiť na pečenie?

Áno, slivkový džem sa dá použiť ako prísada do pečenia. Môžete ho pridať do koláčov, muffinov, pohánok alebo iných pečivových receptov pre dodanie ovocnej a sladkej chuti.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama