Preskočiť na obsah

Najlepšia plnená paprika

    Najlepšia plnená paprika

    Plnená paprika s rajčinovou omáčkou a mletým mäsom je jedným z tradičných pokrmov, ktoré si obľúbili generácie. Táto výnimočná chuťová kombinácia prináša spokojnosť našim chuťovým pohárikom a prináša do našich kuchýň radostné zážitky. Plnená paprika sa stáva veľmi populárnym pokrmom po celom svete a existuje veľké množstvo rôznych receptov, ktoré ju môžu zmeniť od tradičnej až po moderné a experimentálne varianty.

    Jednoduchosť prípravy je jedným z hlavných dôvodov, prečo plnená paprika oslovuje aj menej skúsených kuchárov. Plnená paprika môže byť pripravená z mäsa, ryže, cíceru, fazule alebo quinoi, a môže byť doplnené rôznymi zeleninovými prísadami, bylinkami, korením a omáčkami, aby sa dosiahla presne tá správna chuť.

    Tento všestranný pokrm sa hodí na rôzne príležitosti – od rodinných osláv po formálne večere. Plnená paprika môže byť podávaná samostatne alebo s prílohami ako sú knedle, zemiaky, cestoviny alebo čerstvý zeleninový šalát. Garantujeme Vám, že po ochutnaní budete mať nebíčko v papuľke.

    Čo robiť s prebytkom plnených paprík? Môžete ich jednoducho uložiť do chladničky a konzumovať do pár dní alebo zmraziť na budúce použitie. To znamená, že môžete mať chuťový zážitok z plnenej papriky aj potom, čo sezóna skončí.

    Za zmienku stojí, že plnená paprika nie je len výborná pochúťka, ale aj zdravá voľba. Paprika je bohatá na vitamíny A a C, vlákninu a ďalšie prospešné látky. Okrem toho, plnená paprika je vhodná aj pre vegetariánov a vegánov, keďže existuje množstvo možností nahradiť mäso zeleninovými náplňami.

    Nenechajte sa odradiť zdĺhavým dojmom plnenia paprík, skúste si toto tradičné jedlo pripraviť a dopriať si výnimočnú chuťovú lahôdku. Plnená paprika je skvelý spôsob, ako využiť sezónnu zeleninu a vytvoriť si jedlá plné farieb, chutí a radosti pre celú rodinu.

    Recept Najlepšia plnená paprika

    Ingrediencie

    Plnená paprika

    • 500 g mletého bravčového mäsa  
    • 150 g guľatozrnnej ryže 
    • 2 menšie vajcia alebo 1 veľké 
    • 2 strúčiky cesnaku 
    • soľ 
    • mleté čierne korenie 
    • mletá červená paprika 
    • sušená majoránka 
    • menšie zelené papriky 

    Paradajková omáčka 

    • 500 g paradajkového pretlaku alebo paradajkové pyré 
    • 1 väčšia cibuľa 
    • 2 PL bravčová masť 
    • hladká múka 
    • hovädzí vývar 
    • 2 bobkové listy 
    • 4 ks nového korenia 
    • 8 ks celého čierneho korenia 
    • soľ 
    • cukor 

    Postup

    1. Uvaríme si ryžu. Najskôr ju namočíme a vodu zlejeme, potom ju chvíľku opražíme na oleji, kým sa voda nevyparí. Následne ju zalejeme vodou, osolíme a varíme podľa typu ryže 8 – 10 minút, prípadne dáme do rúry na cca 15 minút. Odstavíme a necháme prikryté.  
    2. Do väčšej misky pridáme mleté mäso, vychladnutú ryžu, vajcia, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majoránku a červenú papriku. Zmes poriadne premiešame a podľa potreby dochutíme.  
    3. Zelené prípadne biele papriky si zrežeme na vrchu, vyčistíme jadierka a umyjeme. Takto pripravené papriky plníme mäsovou hmotou doplna. Keď sa nám minú papriky, zo zvyšnej zmesi robíme guľky.  
    4. Do väčšieho hrnca dáme roztopiť bravčovú masť a pridáme múku, spravíme si zápražku. Pridáme hovädzí vývar a  miešame metličkou aby nevznikli hrudky. Keď zovrie, pridáme paradajkový pretlak, bobkové listy, celú cibuľu, korenie, soľ a podľa chuti cukor. Môžeme pridať aj klinček a škoricu. Necháme prevrieť.  
    5. Do omáčky vložíme naplnené papriky a mäsové guľky. Varíme, kým papriky a guľky nevplávajú na vrch. Počas varenia jemnučko premiešame.  
    6. Servírujeme so zemiakovým pyré, ale najvhodnejšia je parená knedľa.  

    Najlepšia plnená paprika otázky a odpovede

    Aké druhy paprík sú najvhodnejšie na plnenie?

    Najčastejšie sa na plnenie používajú väčšie papriky, ako sú papriky typu capsicum annuum, najlepšie s rovnomerným tvarom a dostatočne hrubými stenami, ktoré znesú tepelnú úpravu bez rozpadnutia.

    Aké mäso sa používa na plnenie paprík?

    Mäsové náplne môžu byť vyrobené z hovädzieho, bravčového, kuracieho, jahňacieho mäsa alebo mäsa rýb. Mäso by malo byť jemne nasekané alebo pomleté, aby sa dosiahla rovnomerná a hladká textúra náplne.

    Ako sa plnené papriky pripravujú?

    Plnené papriky sa najprv vydlabú a potom naplnia pripravenou náplňou. Následne sa môžu dusiť vo vlastnej šťave, podávať s omáčkou alebo sa môžu zapekať v rúre.

    S čím sa plnené papriky podávajú?

    Plnené papriky sa môžu podávať samostatne alebo s rôznymi prílohami. Tradičnými prílohami sú knedle, cestoviny, zemiaky, alebo čerstvý zeleninový šalát. Závisí to od krajiny a kulinárskej tradície.

    Je plnená paprika vhodná pre vegetariánov a vegánov?

    Áno, plnená paprika môže byť vhodná pre vegetariánov a vegánov, keďže existuje množstvo náplní, ktoré môžu nahradiť mäso a sú založené na zelenine, strukovinách, alebo iných rastlinných prísadách.

    Môže sa plnená paprika zmraziť?

    Áno, plnená paprika sa dá zmraziť. Ak vám zostane viac plnenej papriky, než môžete okamžite skonzumovať, môžete ju uložiť v mrazničke a neskôr ju rozmraziť a ohriať.

    Je plnená paprika zdravá voľba?

    Áno, plnená paprika môže byť zdravou voľbou, keďže obsahuje veľa zdraviu prospešných živín, ako sú vitamíny, minerály a vláknina, v závislosti od použitej náplne. Avšak, treba dbať na obsah soli a tukov v náplni, aby sa zabezpečilo zdravé jedlo.

    Je plnená paprika vhodná pre deti?

    Plnená paprika je vhodná pre deti, najmä ak sa použijú detské prispôsobené náplne s menej korením a vyváženým obsahom živín.

    Aké krajiny majú tradičnú plnenú papriku?

    Plnená paprika je obľúbeným jedlom v mnohých krajinách, medzi ktoré patria Srbsko, Turecko, Maďarsko, Bulharsko, Grécko a mnohé ďalšie.

    Ako dlho sa plnená paprika varí alebo pečie?

    Doba prípravy plnenej papriky závisí od receptu a použitej metódy. Varenie môže trvať približne 30 až 45 minút, zatiaľ čo pečenie v rúre môže trvať asi 45 až 60 minút.

    Je plnená paprika vhodná na večeru alebo na obed?

    Plnená paprika je vhodná na obidve príležitosti, a to nielen pre obed, ale aj pre večeru. V závislosti od prílohy a zloženia náplne môže byť jedlo veľmi sýte a vydatné alebo ľahké a osviežujúce.

    Dá sa plnenú papriku upraviť na rôzne spôsoby?

    Áno, plnenú papriku je možné upraviť rôznymi spôsobmi podľa osobných preferencií. Môžete pridať rôzne druhy syrov, byliniek, korenín alebo omáčok, ktoré zvýraznia chuť a prinesú nové dimenzie do jedla.

    Je plnená paprika vhodná na slávnostné príležitosti?

    Áno, plnená paprika môže byť vhodná aj na slávnostné príležitosti, ak sa podáva s vhodnou prílohou. Môže byť chutným a zároveň originálnym jedlom, ktoré poteší vašich hostí.

    Ďalšie inšpirácie