Lahodná plnená paprika s mletým mäsom je najlepšia s knedľou, ale podľa chuti môžete ako prílohu použiť aj zemiaky alebo chlieb. Tento pokrm sa väčšinou pripravuje v lete, ale vychutnať si ho v podstate môžete kedykoľvek. Plný hrniec plnenej papriky väčšinou vydrží aj niekoľko dní.
Ingrediencie
Plnená paprika
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 150 g guľatozrnnej ryže
- 2 menšie vajcia alebo 1 veľké
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
- sušená majoránka
- menšie zelené papriky
Paradajková omáčka
- 500 g paradajkového pretlaku alebo paradajkové pyré
- 1 väčšia cibuľa
- 2 PL bravčová masť
- hladká múka
- hovädzí vývar
- 2 bobkové listy
- 4 ks nového korenia
- 8 ks celého čierneho korenia
- soľ
- cukor
Postup prípravy
- Uvaríme si ryžu. Najskôr ju namočíme a vodu zlejeme, potom ju chvíľku opražíme na oleji, kým sa voda nevyparí. Následne ju zalejeme vodou, osolíme a varíme podľa typu ryže 8 – 10 minút, prípadne dáme do rúry na cca 15 minút. Odstavíme a necháme prikryté.
- Do väčšej misky pridáme mleté mäso, vychladnutú ryžu, vajcia, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majoránku a červenú papriku. Zmes poriadne premiešame a podľa potreby dochutíme.
- Zelené prípadne biele papriky si zrežeme na vrchu, vyčistíme jadierka a umyjeme. Takto pripravené papriky plníme mäsovou hmotou doplna. Keď sa nám minú papriky, zo zvyšnej zmesi robíme guľky.
- Do väčšieho hrnca dáme roztopiť bravčovú masť a pridáme múku, spravíme si zápražku. Pridáme hovädzí vývar a miešame metličkou aby nevznikli hrudky. Keď zovrie, pridáme paradajkový pretlak, bobkové listy, celú cibuľu, korenie, soľ a podľa chuti cukor. Môžeme pridať aj klinček a škoricu. Necháme prevrieť.
- Do omáčky vložíme naplnené papriky a mäsové guľky. Varíme, kým papriky a guľky nevplávajú na vrch. Počas varenia jemnučko premiešame.
- Servírujeme so zemiakovým pyré, ale najvhodnejšia je parená knedľa.