Lahodná plnená paprika s mletým mäsom je najlepšia s knedľou, ale podľa chuti môžete ako prílohu použiť aj zemiaky alebo chlieb. Tento pokrm sa väčšinou pripravuje v lete, ale vychutnaj si ho v podstate môžete kedykoľvek. Plný hrniec plnenej papriky väčšinou vydrží aj niekoľko dní.

Ingrediencie

Plnená paprika

  • 500 g mletého bravčového mäsa  
  • 150 g guľatozrnnej ryže 
  • 2 menšie vajcia alebo 1 veľké 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • soľ 
  • mleté čierne korenie 
  • mletá červená paprika 
  • sušená majoránka 
  • menšie zelené papriky 

Paradajková omáčka 

  • 500 g paradajkového pretlaku alebo paradajkové pyré 
  • 1 väčšia cibuľa 
  • 2 PL bravčová masť 
  • hladká múka 
  • hovädzí vývar 
  • 2 bobkové listy 
  • 4 ks nového korenia 
  • 8 ks celého čierneho korenia 
  • soľ 
  • cukor 

Postup prípravy

  1. Uvaríme si ryžu. Najskôr ju namočíme a vodu zlejeme, potom ju chvíľku opražíme na oleji, kým sa voda nevyparí. Následne ju zalejeme vodou, osolíme a varíme podľa typu ryže 8 – 10 minút, prípadne dáme do rúry na cca 15 minút. Odstavíme a necháme prikryté.  
  2. Do väčšej misky pridáme mleté mäso, vychladnutú ryžu, vajcia, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majoránku a červenú papriku. Zmes poriadne premiešame a podľa potreby dochutíme.  
  3. Zelené prípadne biele papriky si zrežeme na vrchu, vyčistíme jadierka a umyjeme. Takto pripravené papriky plníme mäsovou hmotou doplna. Keď sa nám minú papriky, zo zvyšnej zmesi robíme guľky.  
  4. Do väčšieho hrnca dáme roztopiť bravčovú masť a pridáme múku, spravíme si zápražku. Pridáme hovädzí vývar a  miešame metličkou aby nevznikli hrudky. Keď zovrie, pridáme paradajkový pretlak, bobkové listy, celú cibuľu, korenie, soľ a podľa chuti cukor. Môžeme pridať aj klinček a škoricu. Necháme prevrieť.  
  5. Do omáčky vložíme naplnené papriky a mäsové guľky. Varíme, kým papriky a guľky nevplávajú na vrch. Počas varenia jemnučko premiešame.  
  6. Servírujeme so zemiakovým pyré, ale najvhodnejšia je parená knedľa.