Vianočná kapustnica je jednou z najznámejších a najobľúbenejších slovenských sviatočných jedál. Tento tradičný vývar zo sladkokyslej kapusty, klobásy a ďalších surovín je súčasťou každej vianočnej hostiny na Slovensku a v mnohých slovenských domácnostiach po celom svete.
Slovenská kapustnica s klobásou je charakteristická svojou jedinečnou chut’ou, ktorá vzniká kombináciou kyslej kapusty, cesnaku, cibule a korenín ako sú paprika a čierne korenie. Do kapustnice sa často pridáva údená klobása, sušené huby alebo dokonca kúsok bravčového mäsa, aby sa dosiahol bohatší a komplexnejší vývar. V niektorých variantách sa pravá kapustnica obohacuje aj o zemiaky alebo pohánku.
K príprave kapustnice sa používa najmä sladkokyslá kapusta, ktorá sa pred použitím mierne opláchne. Ďalej sa do hrnca pridáva voda, klobása, cibula, cesnak a korenie. Počas varenia je dôležité pravidelne ochutnávať a prípadne dochutiť. Niektoré recepty odporúčajú aj pridanie smotany, čo dodá kapustnici krémovú konzistenciu.
Pre mnohé rodiny na Slovensku má pravá slovenská kapustnica osobitý význam. Je súčasťou vianočných tradícií a zvyčajne sa podáva na Štedrý večer pred rozbalením darčekov. Vianočná kapustnica je často pripravovaná s láskou a pietou, a je považovaná za symbol spoločného stravovania, rodiny a sviatočnej atmosféry.
Hoci je sviatočná kapustnica na Vianoce najznámejšia, existujú rôzne lokálne a rodinné varianty tohto jedla. V niektorých regiónoch Slovenska sa napríklad do kapustnice pridáva slivovica alebo iné alkoholické nápoje pre dodanie špecifickej arómy.
Vianočná kapustnica sa zvyčajne podáva teplá, v menších porciách. Je to vynikajúci úvod do sviatočného menu, ktorý zahrije a pripraví žalúdok na ďalšie chutné a bohaté pokrmy.
Jej jedinečná chuť, ktorá kombinuje kyslosť, sladkosť, a pikantnosť, spolu s jej sviatočnou symbolikou, robia z vianočnej kapustnice jedno z najautentickejších a najobľúbenejších slovenských jedál. Bez nej si mnohí Vianoce ani nevedia predstaviť.
Ingrediencie
- 2 – 2 a ½ hrnčeka kyslej kvasenej kapusty
- 1 hrnček sušených húb
- 2 klobásy ( údená, neúdená – podľa chuti)
- 3 PL oleja alebo bravčovej masti
- 1 cibuľa
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 1 l mäsový vývar alebo voda
- 3 PL mletej červenej papriky
- Bobkový list
- Soľ
- čierne korenie celé
- Kmín
Postup
Príprava húb
V menšom hrnčeku si namočíme huby aspoň na 10 – 15 minút, aby zmäkli. Potom si nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak si ošúpeme.
Príprava hrnca
Do väčšieho hrnca vložíme kvasenú kapustu. Ak je príliš kyslá, treba ju vopred premyť. Vývaru alebo vody dáme aspoň, 1 l – 1,5 l podľa toho, akú hustú kapustnicu chceme. Môžeme pridať aj vodu z kapusty. Ku Kapuste pridáme vyžmýkané huby, klobásu, soľ, bobkový list, kmín a celé čierne korenie. Varíme cca 20 – 30 minút. Zatiaľ si dáme rozhorúčiť olej do panvice.
Smaženie
Pridáme cibuľku a osmažíme ju do sklovita. Potom pridáme prelisovaný cesnak a restujeme, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa. Nakoniec pridáme mletú červenú papriku, poriadne premiešame a odstavíme z ohňa. Cibuľkovú zmes pridáme do kapustnice, vyberieme klobásky, nakrájame ich na menšie kúsky a vrátime do kapustnice.
Varenie
Dochutíme soľou alebo korením a varíme ešte aspoň 5 minút. Ak je príliš hustá, zriedime trochou vody. Môžeme pridať aj jednu 250 ml šľahačkovú smotanu na zjemnenie.
Čo je vianočná kapustnica?
Vianočná kapustnica je tradičný slovenský vývar pripravený z kyslej kapusty, klobásy a rôznych korenín. Je súčasťou vianočného menu a má významnú kultúrnu a symbolickú hodnotu na Slovensku.
Aké sú hlavné ingrediencie vianočnej kapustnice?
Hlavné ingrediencie obvykle zahŕňajú kyslú kapustu, údenú klobásu, cesnak, cibulu, a koreniny ako paprika a čierne korenie. Niektoré varianty môžu obsahovať aj zemiaky, sušené huby alebo bravčové mäso.
Je možné pridať do kapustnice aj iné mäso?
Áno, niektoré recepty odporúčajú pridanie bravčového mäsa alebo dokonca kurčaťa, aby bol vývar bohatší a chutnejší.
Ako dlho by som mal/a kapustnicu variť?
Doba varenia závisí od konkrétneho receptu a použitých surovín, ale obvykle sa kapustnica varí približne 1 až 2 hodiny.
Môže sa vianočná kapustnica podávať aj studená?
Kapustnica je najlepšia teplá, ale nie je ničím výnimočným, ak sa podáva aj studená. V chladničke sa jej chuť dokonca môže ešte viac prehlbovať.
Ako dlho vydrží kapustnica v chladničke?
V chladničke by kapustnica mala vydržať približne 3 až 4 dni. Odporúča sa ju vždy dobre prikryť, aby si zachovala svoju chuť a arómu.
Je možné kapustnicu zamraziť?
Áno, kapustnicu je možné zamraziť. Pred zmrazením ju však odporúčame vychladiť na izbovú teplotu a potom ju vložiť do hermeticky uzavretej nádoby.
Môžem kapustnicu pripraviť aj bez klobásy pre vegetariánsku verziu?
Samozrejme, môžete pripraviť vegetariánsku verziu kapustnice. Namiesto klobásy môžete použiť napríklad sušené huby alebo tofu.
Je kapustnica zdravá?
Vianočná kapustnica obsahuje kyslú kapustu, ktorá je bohatá na vlákninu a vitamíny. Avšak vzhľadom k vysokému obsahu tuku v klobáse a prípadných ďalších mäsových prísadách by sa nemala konzumovať v nadmernom množstve.
Aké víno sa hodí k vianočnej kapustnici?
Ku kapustnici sa často podáva biele víno s vyššou kyslosťou, ktorá komplementuje kyslé a sladké tóny v kapustnici.