Kapustnica je tradičná slovenská hustá polievka. Pripravuje sa z kvasenej kapusty. Líši sa podľa regiónu a obdobia varenia na pôstnu a sviatočnú.
Ingrediencie
- 2 – 2 a ½ hrnčeka kyslej kvasenej kapusty
- 1 hrnček sušených húb
- 2 klobásy ( údená, neúdená – podľa chuti)
- 3 PL oleja alebo bravčovej masti
- 1 cibuľa
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 1 l mäsový vývar alebo voda
- 3 PL mletej červenej papriky
- Bobkový list
- Soľ
- čierne korenie celé
- Kmín
Postup prípravy
- V menšom hrnčeku si namočíme huby aspoň na 10 – 15 minút, aby zmäkli. Potom si nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak si ošúpeme.
- Do väčšieho hrnca vložíme kvasenú kapustu. Ak je príliš kyslá, treba ju vopred premyť. Vývaru alebo vody dáme aspoň, 1 l – 1,5 l podľa toho, akú hustú kapustnicu chceme. Môžeme pridať aj vodu z kapusty. Ku Kapuste pridáme vyžmýkané huby, klobásu, soľ, bobkový list, kmín a celé čierne korenie. Varíme cca 20 – 30 minút. Zatiaľ si dáme rozhorúčiť olej do panvice. Pridáme cibuľku a osmažíme ju do sklovita. Potom pridáme prelisovaný cesnak a restujeme, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa. Nakoniec pridáme mletú červenú papriku, poriadne premiešame a odstavíme z ohňa. Cibuľkovú zmes pridáme do kapustnice, vyberieme klobásky, nakrájame ich na menšie kúsky a vrátime do kapustnice. Dochutíme soľou alebo korením a varíme ešte aspoň 5 minút. Ak je príliš hustá, zriedime trochou vody. Môžeme pridať aj jednu 250 ml šľahačkovú smotanu na zjemnenie.
Ďalšie recepty
Coquito - portorický vaječný koňak - vianočný recept
Vianočný rumový grog - originálny recept
Vyprážaný kapor s bielym vínom - vianočný recept
Škoricové koláčiky - vianočný recept
Studená čerešňová polievka - originálny maďarský recept
Zdravý hemendex so šunkou - jednoduchý recept
Najlepšia frankfurtská polievka - jednoduchý recept
Kyslá mliečna šošovicová polievka so zemiakmi - najlepší recept
Slovenska hrachová polievka - tradičný recept
Cuketová kari polievka - vegánsky recept