Kapustnica je tradičná slovenská hustá polievka. Pripravuje sa z kvasenej kapusty. Líši sa podľa regiónu a obdobia varenia na pôstnu a sviatočnú.

Ingrediencie

  • 2 – 2 a ½ hrnčeka kyslej kvasenej kapusty 
  • 1 hrnček sušených húb 
  • 2 klobásy ( údená, neúdená – podľa chuti) 
  • 3 PL oleja alebo bravčovej masti 
  • 1 cibuľa  
  • 4-5 strúčikov cesnaku  
  • 1 l mäsový vývar alebo voda 
  • 3 PL mletej červenej papriky 
  • Bobkový list 
  • Soľ 
  • čierne korenie celé 
  • Kmín 

Postup prípravy

  1. V menšom hrnčeku si namočíme huby aspoň na 10 – 15 minút, aby zmäkli. Potom si nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak si ošúpeme. 
  2. Do väčšieho hrnca vložíme kvasenú kapustu. Ak je príliš kyslá, treba ju vopred premyť. Vývaru alebo vody dáme aspoň, 1 l – 1,5 l podľa toho, akú hustú kapustnicu chceme. Môžeme pridať aj vodu z kapusty. Ku Kapuste pridáme vyžmýkané huby, klobásu, soľ, bobkový list, kmín a celé čierne korenie. Varíme cca 20 – 30 minút. Zatiaľ si dáme rozhorúčiť olej do panvice. Pridáme cibuľku a osmažíme ju do sklovita. Potom pridáme prelisovaný cesnak a restujeme, kým sa nezačne uvoľňovať vôňa. Nakoniec pridáme mletú červenú papriku, poriadne premiešame a odstavíme z ohňa.  Cibuľkovú zmes pridáme do kapustnice, vyberieme klobásky, nakrájame ich na menšie kúsky a vrátime do kapustnice. Dochutíme soľou alebo korením a varíme ešte aspoň 5 minút. Ak je príliš hustá, zriedime trochou vody. Môžeme pridať aj jednu 250 ml šľahačkovú smotanu na zjemnenie.