148x hodnotené

Bryndzové halušky môžeme poznať ako slovenské národné jedlo. Halušky sa pripravujú zo zemiakov, múky a vajíčka, ktoré neskôr zamiešame s bryndzou a kyslou smotanou a podávame s chutnou osmaženou slaninkou. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka alebo žinčice.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Zemiaky očistíme, umyjeme a na jemno nastrúhame.
  2. Ak sú po nastrúhaní zemiaky moc vodové, môžeme trochu vody vyliať.
  3. Nastrúhané zemiaky dáme do misky a pridáme vajce a štipku soli.
  4. Následne postupne pridáme múku tak, aby sme zemiakovú hmotu zahustili.
  5. Z takto pripravenej hmoty nám vznikne cesto na halušky, ktoré poriadne premiešame.
  6. Na sporák si pripravíme veľký hrniec, do ktorého dáme vodu a štipku soli.
  7. Keď voda začne vrieť, postupne do nej cez sito (alebo inú pomôcku na halušky) začneme liať cesto.
  8. Halušky vyberáme z vody keď plávanú navrchu.
  9. Uvarené halušky poriadne precedíme a prepláchneme studenou vodou.
  10. Trochu vyvarenej vody z halušiek si môžeme odložiť na zriedenie bryndze.
  11. Bryndzu zmiešame s téglikom kyslej smotany a pridáme trochu vody z halušiek.
  12. Všetko zmiešame s haluškami a môžeme podávať spolu s opečenou slaninkou.