Bryndzové halušky môžeme poznať ako slovenské národné jedlo. Halušky sa pripravujú zo zemiakov, múky a vajíčka, ktoré neskôr zamiešame s bryndzou a kyslou smotanou a podávame s chutnou osmaženou slaninkou. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka alebo žinčice.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 250 gramov polohrubej múky (Odporúčame túto)
  • 1x vajce
  • 250 gramov bryndze
  • 1x téglik kyslej smotany
  • Slanina
  • Soľ

Postup prípravy

  1. Zemiaky očistíme, umyjeme a na jemno nastrúhame. (Odporúčame strúhadlo Tescoma HANDY)
  2. Ak sú po nastrúhaní zemiaky moc vodové, môžeme trochu vody vyliať.
  3. Nastrúhané zemiaky dáme do misky a pridáme vajce a štipku soli.
  4. Následne postupne pridáme múku tak, aby sme zemiakovú hmotu zahustili.
  5. Z takto pripravenej hmoty nám vznikne cesto na halušky, ktoré poriadne premiešame.
  6. Na sporák si pripravíme veľký hrniec, do ktorého dáme vodu a štipku soli. (TOP ponuka sporákov)
  7. Keď voda začne vrieť, postupne do nej cez sito (alebo inú pomôcku na halušky) začneme liať cesto. (Odporúčame Tescoma strúhadlo na halušky GrandCHEF)
  8. Halušky vyberáme z vody keď plávanú navrchu.
  9. Uvarené halušky poriadne precedíme a prepláchneme studenou vodou.
  10. Trochu vyvarenej vody z halušiek si môžeme odložiť na zriedenie bryndze.
  11. Bryndzu zmiešame s téglikom kyslej smotany a pridáme trochu vody z halušiek.
  12. Všetko zmiešame s haluškami a môžeme podávať spolu s opečenou slaninkou.