Reklama
Hlavné jedlá

Najlepšie bryndzové halušky na Slovensku ako od babičky, rýchly a chutný recept

Reklama

Bryndzové halušky sú tradičné slovenské jedlo, ktoré je obľúbené po celom Slovensku. Hlavnou zložkou halušiek je bryndza – kyslomliečny syr vyrobený z ovčieho mlieka. Halušky sú vlastne kusy cesta zo zemiakov a múky, ktoré sa formujú do guľôčok a varia sa vo vriacej vode.

Bryndzové halušky majú silnú a výraznú chuť, ktorá pochádza z bryndze, a sú obľúbeným jedlom počas celého roka. Sú jednoduché na prípravu a skvelo sa hodia k podávaniu s kefírom, ktorý dodáva príjemnú kyslosť a kontrast k bryndzovej chuti. Bryndzové halušky sú populárnym pokrmom pre milovníkov tradičnej slovenskej kuchyne a môžu byť veľmi sýte a vyživujúce.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 250 gramov polohrubej múky
  • 250 gramov bryndze
  • 1x téglik kyslej smotany
  • Slanina
  • Soľ

Postup prípravy

  1. Zemiaky očistíme, umyjeme a na jemno nastrúhame.
  2. Ak sú po nastrúhaní zemiaky moc vodové, môžeme trochu vody vyliať.
  3. Reklama
  4. Nastrúhané zemiaky dáme do misky a pridáme štipku soli.
  5. Následne postupne pridáme múku tak, aby sme zemiakovú hmotu zahustili.
  6. Z takto pripravenej hmoty nám vznikne cesto na halušky, ktoré poriadne premiešame.
  7. Na sporák si pripravíme veľký hrniec, do ktorého dáme vodu a štipku soli.
  8. Keď voda začne vrieť, postupne do nej cez sito (alebo inú pomôcku na halušky) začneme liať cesto.
  9. Halušky vyberáme z vody keď plávanú navrchu.
  10. Uvarené halušky poriadne precedíme a prepláchneme studenou vodou.
  11. Trochu vyvarenej vody z halušiek si môžeme odložiť na zriedenie bryndze.
  12. Bryndzu zmiešame s téglikom kyslej smotany a pridáme trochu vody z halušiek.
  13. Všetko zmiešame s haluškami a môžeme podávať spolu s opečenou slaninkou.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Dokonalé pečené rebierka – recept na grilované rebrá s BBQ omáčkou

Grilované rebrá s BBQ omáčkou sú populárnym jedlom počas letných grilovačiek a rodinných stretnutí. Toto jedlo je známe svojou bohatou…

31 mája, 2023

Grilovaná kukurica s medom limetkou – fantastický recept

Grilovaná kukurica s medom a limetkou je fantastickým receptom, ktorý prináša do jedla skvelú kombináciu sladkosti, kyslosti a korenistosti. Táto…

31 mája, 2023

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023
Reklama

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023