Bryndzové halušky môžeme poznať ako slovenské národné jedlo. Halušky sa pripravujú zo zemiakov, múky a vajíčka, ktoré neskôr zamiešame s bryndzou a kyslou smotanou a podávame s chutnou osmaženou slaninkou. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka alebo žinčice.
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov
- 250 gramov polohrubej múky
- 1x vajce
- 250 gramov bryndze
- 1x téglik kyslej smotany
- Slanina
- Soľ
Postup prípravy
- Zemiaky očistíme, umyjeme a na jemno nastrúhame.
- Ak sú po nastrúhaní zemiaky moc vodové, môžeme trochu vody vyliať.
- Nastrúhané zemiaky dáme do misky a pridáme vajce a štipku soli.
- Následne postupne pridáme múku tak, aby sme zemiakovú hmotu zahustili.
- Z takto pripravenej hmoty nám vznikne cesto na halušky, ktoré poriadne premiešame.
- Na sporák si pripravíme veľký hrniec, do ktorého dáme vodu a štipku soli.
- Keď voda začne vrieť, postupne do nej cez sito (alebo inú pomôcku na halušky) začneme liať cesto.
- Halušky vyberáme z vody keď plávanú navrchu.
- Uvarené halušky poriadne precedíme a prepláchneme studenou vodou.
- Trochu vyvarenej vody z halušiek si môžeme odložiť na zriedenie bryndze.
- Bryndzu zmiešame s téglikom kyslej smotany a pridáme trochu vody z halušiek.
- Všetko zmiešame s haluškami a môžeme podávať spolu s opečenou slaninkou.
Ďalšie recepty
Avokádové cestoviny Alfredo - originálny recept
Recept na indické butter chicken - lahodné maslové kura s chlebom Naan
Pečená klobása so zemiakovou kašou - overený anglický recept na Bangers And Mash
Tekvicový hummus - originálny recept
Výborný hlivový guláš - overený recept
Pad Thai - originálny recept na pražené rezance na thajský spôsob
Výborný slovenský guláš - recept, z diviny, z daniela, z diviaka, z bravčového mäsa
Tradičná kulajda - jednoduchý slovenský recept
Pravé bolonské špagety s mletým mäsom - TOP recept
Kuracie soté v zemiakovej placke - originálny slovenský recept