Gazpacho je vlastne španielsky tekutý šalát z čerstvej zeleniny, ktorý sa podáva vychladený, a to buď ako studená polievka, alebo ako hustý nápoj v širokých pohároch. Jedlo pochádza z obdobia krátko pred objavením Ameriky v roku 1492, kedy sa paradajky a papriky dostali do Európy.
Ingrediencie
- 1 až 1,5 kilogramov paradajok
- 2x uhorky
- 1x cibuľa
- 1/2 červenej papriky
- 1x strúčik cesnaku
- 2 polievkové lyžice vínneho octu alebo červeného vína
- 120 mililitrov vody
- 50 mililitrov extra panenského olivového oleja
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- Chlieb
- Bazalka
Postup
- Do mixéra vložíme paradajky nakrájané na štvrtiny, nakrájané uhorky, čierne korenie, pokrájanú cibuľu, cesnak nasekaný na hrubo, vínny ocot a vodu.
- Rozmixujeme dohladka, pridáme olivový olej a premiešame aby sa zmes spojila.
- Podľa potreby dochutíme soľou, korením a octom.
- Na panvici rozhorúčime olej, pridáme na kocky nakrájaný chlieb a opekáme za občasného miešania až do chrumkava.
- Odstavíme z ohňa a dochutíme soľou.
- Polievku servírujeme s bazalkou, opečeným chlebom a olivovým olejom.
Čo je paradajkové gazpacho?
Paradajkové gazpacho je tradičná studená polievka z južného Španielska, ktorá sa skladá z paradajok, uhorky, papriky, cibule, cesnaku, olivového oleja, octu a chleba. Všetky ingrediencie sa mixujú do hladkej konzistencie a polievka sa podáva chladená.
Aké sú výživové hodnoty paradajkového gazpacha?
Paradajkové gazpacho je nízkokalorická a zdravá polievka, ktorá obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, najmä vitamín C a draslík. Obsahuje aj vlákninu, proteíny a zdravé tuky z olivového oleja. Avšak, v závislosti od pridávaných ingrediencií môže obsahovať aj vyššie množstvo soli a cukru.
Ako sa podáva paradajkové gazpacho?
Paradajkové gazpacho sa tradične podáva chladené ako osviežujúca letná polievka. Môže sa podávať samostatne alebo s chlebom, krutónmi alebo čerstvými bylinkami ako ozdobou. Polievka sa tiež môže podávať s prídavkom kyslej smotany alebo olivového oleja na dochutenie.