Gazpacho je vlastne španielsky tekutý šalát z čerstvej zeleniny, ktorý sa podáva vychladený, a to buď ako studená polievka, alebo ako hustý nápoj v širokých pohároch. Jedlo pochádza z obdobia krátko pred objavením Ameriky v roku 1492, kedy sa paradajky a papriky dostali do Európy.

Ingrediencie

  • 1 až 1,5 kilogramov paradajok
  • 2x uhorky
  • 1x cibuľa
  • 1/2 červenej papriky
  • 1x strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice vínneho octu alebo červeného vína
  • 120 mililitrov vody
  • 50 mililitrov extra panenského olivového oleja 
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Chlieb
  • Bazalka

Postup prípravy

  1. Do mixéra vložíme paradajky nakrájané na štvrtiny, nakrájané uhorky, čierne korenie, pokrájanú cibuľu, cesnak nasekaný na hrubo, vínny ocot a vodu.
  2. Rozmixujeme dohladka, pridáme olivový olej a premiešame aby sa zmes spojila.
  3. Podľa potreby dochutíme soľou, korením a octom. 
  4. Na panvici rozhorúčime olej, pridáme na kocky nakrájaný chlieb a opekáme za občasného miešania až do chrumkava.
  5. Odstavíme z ohňa a dochutíme soľou. 
  6. Polievku servírujeme s bazalkou, opečeným chlebom a olivovým olejom.