15x hodnotené

Kto by nepoznal klasické šuhajdy? Tento výborný dezert sa v slovenských domácnostiach robí už od nepamäti hlavne na Vianoce a Veľkú noc. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a na ozdobenie zapojte svoju fantáziu.

Ingrediencie

Plnka

Poleva

Zdobenie

  • Lentilky alebo cukríky na zdobenie prípadne vlašské orechy (podľa chuti) 

Postup prípravy

  1. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom. Na plech porozkladáme papierové košíčky a na spodok každého dáme trochu čokolády. Necháme trochu stuhnúť. 
  2. V hrnci pomaly zahrievame mlieko, kryštálový a vanilkový cukor. Potom pridáme maslo a za občasného miešania necháme roztopiť. Medzitým na panvičke opražíme nasucho orechy a potom ich pomelieme.  
  3. Keď sa maslo roztopí, pridáme mleté orechy, prikryjeme a necháme pár minút variť, kým nevznikne hustá kaša. Odstavíme a necháme vychladnúť. Prilejeme rum a poriadne premiešame.  
  4. Orechovou zmesou plníme pripravené košíčky. Potom ich zalejeme čokoládou a vrch posypeme cukríkmi, lentilkami alebo orieškami.