Tiramisu je veľmi obľúbený koláč, ktorý sa skladá zo striedajúcich sa vrstiev podlhovastých piškót, ktoré sú nasiaknuté kávou. Medzi jednotlivé vrstvy sa pridáva tiež mascarpone a ricotta. Tiramisu je jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov.

Ingrediencie

  • 2/3 šálky kávy 
  • 1 ČL cukru 
  • 2 Vaječné žĺtky 
  • 1/4 šálky cukru 
  • 2 ČL brandy 
  • 200 g syra mascarpone 
  • 100 g syra ricotta  
  • Horká čokoláda 
  • Kakaový prášok 
  • Piškóty podlhovasté 

Postup prípravy

  1. Pripravíme silnú kávu espresso s 1 lyžičkou cukru. Necháme vychladnúť  
  2. Vyšľaháme žĺtky s cukrom a potom pridáme brandy. V ďalšej miske si roztlačíme syr mascarpone pomocou gumenej stierky do krémova a v ďalšej miske vyšľaháme syr ricotta do hladka. Najprv pridáme ricottu do žĺtkovej zmesi a dobre premiešame. Potom primiešame mascarpone.  
  3. Vezmeme sklenenú misku s plochým dnom. Piškóty zľahka namočíme do vychladenej kávy, jeden po druhom a poukladáme vedľa seba na dno sklenej misky. Potom navrch rozdelíme syrovú zmes. Pridáme rovnako ďalšie vrstvy  piškót a na vrch nalejeme smotanový syr. 
  4. Nakoniec nastrúhame navrch trochou horkej čokolády a cez sitko preosejeme tenkú vrstvu kakaového prášku.