Reklama
Dezerty

Najlepšie vaječné sušienky – vianočný recept

Reklama

Zahájte sezónu sviatočného pečenia s týmito jednoduchými, mäkkými a jemnými sušienkami z vaječného likéru, ktoré sú skvelým kandidátom na najlepšie tohtoročné sušienky.

Ingrediencie

Cesto na sušienky  

  • 185 g masla izbovej teploty
  • 200 g bieleho cukru
  • 60 g hnedého cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška
  • 1/4 ČL mletej škorice
  • Štipka soli
  • 120 ml vaječného likéru
  • 2 veľké žĺtky
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL rumu
  • 280 g hladkej múky

Na polevu

  • 115 g práškového cukru
  • 2 PL vaječného likéru
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL rumu

Postup prípravy

  1. Do misky si dáme maslo, biely cukor, hnedý cukor, prášok do pečiva, muškátový oriešok, škoricu, soľ a šľaháme, kým sa ingrediencie nespoja. Potom zvýšime rýchlosť mixéra a šľaháme ďalšie cca 2 minúty, kým nebude  maslo krémové.
  2. V druhej mise si zmiešame vaječný likér, žĺtky, vanilku a rum. Túto zmes postupne nalievame do maslovej zmesi za stáleho šľahania na nízkej rýchlosti. Zoškriabeme zo stien misy a šľaháme ďalej, kým sa všetka tekutina nezapracuje.
  3. Reklama
  4. Nakoniec prisypávame múku a šľaháme na najnižšej rýchlosti. Keď sa väčšina múky zapracuje, zvýšime rýchlosť a šľaháme, kým nezostane žiadna suchá múka. Počas šľahania raz alebo dvakrát zoškriabeme steny misky, aby sa zapracovali všetky ingrediencie.
  5. Cesto vyvaľkáme v potravinovej fólii na hrúbku 2,5 cm a dáme do chladničky na dve hodiny, ideálne na celú noc.
  6. Rúru si predhrejeme na 180 °C, dva plechy si vystelieme papierom na pečenie.  Keď je cesto vychladené, tvarujeme asi 2,5 cm guličky a ukladáme ich na plech vo vzdialenosti 5 cm od seba. Takto spracujeme všetko cesto.
  7. Pečieme 11 až 13 minút, alebo kým spodky nezačnú byť zlatisté. Po dopečení necháme 5 minút chladnúť na plechu, potom vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  8. Do misky si dáme preosiaty práškový cukor, vaječný koňak, vanilkový extrakt a rum a poriadne premiešame. Vychladnuté sušienky pokvapkáme polevou pomocou čajovej lyžičky a ozdobíme čerstvým strúhaným muškátovým orieškom alebo inou ozdobou. Podávame s pohárom mlieka.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodový chlieb – vyskúšajte recept na šťavnatý jahodový chlebík

Jahodový chlieb je lahodný dezert alebo sladká pochúťka, ktorá kombinuje čerstvé jahody s vôňou a chuťou chlebového cesta. Je to…

1 júna, 2023

Jahodová barbecue omáčka – výborný recept vhodný ku grilovaným jedlám

Jahodová barbecue omáčka je neobvyklou, no chutnou kombináciou sladkej a pikantnej chuti. Táto omáčka sa vyznačuje jemnou jahodovou arómou s…

1 júna, 2023

Špenátovo jahodový šalát – skvelý letný recept

Špenátovo-jahodový šalát je lahodná kombinácia čerstvého špenátu a sladkých jahôd, ktorá vytvára chutný a osviežujúci pokrm. Tento šalát je obľúbený…

1 júna, 2023
Reklama

Dokonalé pečené rebierka – recept na grilované rebrá s BBQ omáčkou

Grilované rebrá s BBQ omáčkou sú populárnym jedlom počas letných grilovačiek a rodinných stretnutí. Toto jedlo je známe svojou bohatou…

31 mája, 2023

Grilovaná kukurica s medom limetkou – fantastický recept

Grilovaná kukurica s medom a limetkou je fantastickým receptom, ktorý prináša do jedla skvelú kombináciu sladkosti, kyslosti a korenistosti. Táto…

31 mája, 2023

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023