Preskočiť na obsah

Najobľúbenejšie recepty s jablkami, pripravte sa na jablkovú sezónu

    Najobľúbenejšie recepty s jablkami, pripravte sa na jablkovú sezónu

    Jeseň je čarovným obdobím roka, kedy nám príroda daruje bohatú úrodu zrelých a sladkých jabĺk. Je to obdobie, kedy sa lesy sfarbujú do odtieňov červenej, oranžovej či zlatej a v kuchyniach sa šíri vôňa sladkých jabĺk, škorice a iných korenín.

    Jablká nám prichádzajú na pomoc ako symbol jesennej sezóny a to nie len svojou vôňou ale aj farbami. Svojou jedinečnou chuťou nám otvárajú dvere do kuchýň, kde môžeme tvoriť rozmanité pokrmy od sladkých po slané.

    Ak máte radi jeseň a neviete sa dočkať, až si budete môcť vychutnať jedlá a nápoje plné čerstvých jabĺk, ste na správnom mieste. V tomto článku vám predstavíme niekoľko overených receptov, ktoré vás zavedú do sveta jesenných dobrodružstiev. Bez ohľadu na to, či uprednostňujete sladké dezerty, osviežujúce nápoje alebo skvelé prílohy, našli sme pre vás niečo, čo vám určite bude chutiť.

    Pripravte sa na skvelú cestu jesenným svetom jabĺk a užite si túto sezónu v jej plnej chuti. Spoločne sa pustíme do prípravy fantastických jedál, ktoré vám pomôžu uvítať jeseň s otvorenou náručou a plným tanierom

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Rýchla jablková štrúdľa

    Ingrediencie

    • 4 stredne veľké jablká
    • 1 PL cukru
    • 1/2 ČL mletej škorice
    • 1/4 ČL mletého klinčeka
    • 1/4 ČL mletej muškátového orecha
    • 1 balíček tenkého lístkového cesta
    • 60 g masla (rozpusteného)
    • 50 g strúhaných vlašských orechov
    • 50 g hrozienok
    • 2 PL hladkej múky
    • Práškový cukor na posypanie

    Postup

    1. Jablká očistite, nakrájajte na tenké plátky a dajte do misy.
    2. Pridajte cukor, korenie, vlašské orechy, hrozienka a múku. Dobre premiešajte.
    3. Rozvaľkajte lístkové cesto na pomúčenej doske a preložte ho na plech na pečenie.
    4. Potrite ho rozpusteným maslom a na cesto rovnomerne rozložte jablkovú zmes.
    5. Zrolujte a potrite maslom.
    6. Pečte v rúre vyhriatej na 190°C asi 30-35 minút do zlatohneda.
    7. Po upečení posypte práškovým cukrom a podávajte teplý.

    Jablkový koláč s krémom a karamelom

    Ingrediencie

    Cesto

    • 200 g múky
    • 100 g masla (studeného, nakrájaného na kúsky)
    • 2 PL ľadovej vody
    • 1/4 ČL soli
    • 1 žĺtok

    Náplň

    • 200 ml plnotučnej smotany
    • 3 žĺtky
    • 2 PL cukru
    • 2 ČL kukuričného škrobu
    • 1 ČL vanilkového extraktu

    Jablková vrstva

    • 2 veľké jablká, olúpané a nakrájané na kocky
    • 50 g hnedého cukru
    • 1 čajová lyžička mletej škorice
    • 50 g vlašských orechov

    Karamel

    • 100 g cukru
    • 2 PL vody

    Postup

    1. V mise zmiešajte múku, soľ a studené maslo. Pridajte žĺtok a ľadovú vodu, premiešajte a vytvorte cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 30 minút. Potom cesto vyvaľkajte a vložte ho do vymastenej formy na pečenie. Upečte do zlatista predtým, než pridáte náplň.
    2. Na miernom ohni zohrejte smotanu, ale nevarte. V inej miske premiešajte žĺtky, cukor, kukuričný škrob a vanilkový extrakt. Postupne pridávajte smotanu, stále miešajte. Zmes prelejte späť do hrnca a zahrievajte, kým nezhustne. Odstavte a nechajte vychladnúť.
    3. Jablká osmažte s hnedým cukrom a škoricou, kým nezmäknú a nezískajú zlatohnedú farbu. Odstavte a nechajte vychladnúť.
    4. V hrnci zahrejte cukor a vodu, kým nezíska zlatú farbu.
    5. Do vychladnutého cesta vložte jablkovú vrstvu a následne náplň. Vložte do vyhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 30 – 35 minút alebo kým nezískate zlatohnedú farbu.
    6. Po upečení nechajte koláč vychladnúť pri izbovej teplote. Postupne nalejte karamelovú polevu na vrch koláča a nechajte ju stuhnúť.
    7. Podávajte teplý alebo studený, podľa preferencií.
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Jablkové smoothie so škoricou a jogurtom

    Ingrediencie

    • 2 jablká (olúpané, nakrájané na kocky)
    • 1/2 ČL mletej škorice
    • 150 g gréckeho jogurtu
    • 1 PL medu
    • 150 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko)

    Postup

    1. Vložte všetky ingrediencie do mixéra.
    2. Mixujte až do hladkej konzistencie.
    3. Podávajte okamžite. Môžete pridať ľadové kocky pre osviežujúci efekt.

    Jablková šalátová zmes s brusnicami a orechmi

    Ingrediencie

    • 4 jablká (olúpané, nakrájané na kocky)
    • 1/2 hrnčeka brusníc (čerstvých alebo zmrazených)
    • 1/4 hrnčeka nasekaných orechov (napríklad vlašské orechy alebo mandle)
    • Šťava z 1 citróna
    • 2 PL medu

    Postup

    1. V miske zmiešajte jablká, brusnice a orechy.
    2. Potrite ich citrónovou šťavou a medom.
    3. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu odpočívať pred podávaním.

    Jablkový chlieb so škoricou a orechmi

    Ingrediencie

    • 2 hrnčeky jabĺk (olúpané, odstránené jadierka a nakrájané na kocky)
    • 2 hrnčeky hladkej múky
    • 1 hrnček hnedého cukru
    • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
    • 2 vajcia
    • 1 ČL vanilkového extraktu
    • 1 ČL mletej škorice
    • 1/2 ČL mletého klinčeka
    • 1/2 ČL soli
    • 1 ČL jedlého sódy
    • 1/2 hrnčeka nasekaných orechov (napríklad vlašské orechy)

    Postup

    1. Predhrejte pec na 180°C a pripravte plech na pečenie.
    2. V miske zmiešajte múku, soľ, škoricu, klinček a jedlú sódu.
    3. V druhej miske zmiešajte cukor, olej, vajcia a vanilkový extrakt.
    4. Postupne pridávajte suché zložky do mokrých a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
    5. Pridajte nakrájané jablká a orechy, a dôkladne premiešajte.
    6. Cesto nalejte na pripravený plech a pečte 45 – 50 minút alebo kým nezhustne a nezískate zlatistú farbu.

    Tieto recepty s jablkami vám umožnia využiť túto sezónu na maximum. Či už si pripravíte sladký koláč, lahodné smoothie alebo zdravý šalát, jablká vám prinesú chuť a vôňu jesene priamo na tanieri.

    Nezabudnite si ich vychutnať a podeliť sa s rodinou a priateľmi. Prijmite túto jablkovú sezónu s otvorenou náručou a pochutnávajte si na týchto fantastických receptoch.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Najčastejšie otázky o najobľúbenejších receptoch s jablkami

    Prečo je jeseň ideálnym obdobím na prípravu receptov s jablkami?

    Jeseň je obdobím, kedy dozrievajú čerstvé jablká a príroda nám ponúka bohatú úrodu. Jablká sú zrelé, sladšie a plné chuti, čo ich robí ideálnymi pre prípravu rozličných jedál.

    Aké druhy jabĺk sú najlepšie na prípravu týchto receptov?

    Pri väčšine receptov môžete použiť rôzne druhy jabĺk podľa vašich preferencií. Niektoré druhy môžu byť sladšie, iné kyslejšie. Kráľovské, Zlaté alebo Granny Smith sú bežnou voľbou.

    Môžem použiť iné ovocie namiesto jabĺk?

    V niektorých receptoch môžete experimentovať s iným ovocím, ale budete musieť upraviť čas a spôsob prípravy, aby sa dosiahla správna konzistencia a chuť.

    Ako dlho môžem skladovať jedlá pripravené podľa týchto receptov?

    Skladovacie doby sa líšia podľa jednotlivých receptov. Väčšina dezertov a šalátov sa dá skladovať v chladničke pár dní, ale najlepšie chutia, keď sú čerstvo pripravené. Je to skvelá príležitosť na zdieľanie s rodinou a priateľmi.

    Čo iné môžem pridať do týchto receptov, aby som ich prispôsobil svojim preferenciám?

    Môžete pridať rôzne druhy orechov, korenia alebo dokonca trochu medu, aby ste dosiahli chuť presne podľa svojich preferencií.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie