Tento autentický krémový dezert dodá chuť New Yorku na každý stôl. Recept na pečený tvarohový koláč alebo cheesecake v americkom štýle je jednoduchý a dokážete ho pripraviť veľmi rýchlo.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na New York cheesecake
Korpus
- 85 g masla plus maslo na vymazanie formy
- 140 g maslových sušienok
- 1 PL cukru
Plnka
- 900 g syra Philadelphia
- 250 g práškového cukru
- 3 PL hladkej múky
- 1 a ½ ČL vanilkového extraktu
- najemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1 a ½ ČL citrónovej šťavy
- 3 veľké vajcia
- 1 žĺtok
- 300 ml kyslej smotany
- soľ
Postup prípravy New York cheesecakeu
- Rošt si umiestnime do stredu a predhrejeme si rúru na 180 °C. Formu na pečenie obalíme zvonka do celého kusu alobalu. ( spodok aj boky). Aby sme sa poistili môžeme použiť ešte jeden kus alobalu.
- Do mixéra dáme maslo, sušienky a cukor a rozmixujeme do sypkej zmesi. Dno formy na pečenie vymažeme maslom a na spodok natlačíme rozdrobenú sušienkovú zmes. Pečieme 10 minút a vychladíme na mriežke.
- Zvýšime teplotu rúry na 200 °C. V miske si vyšľaháme pomocou lopatiek syr philadelphia do krémova (cca 2 minúty). Potom znížime rýchlosť mixéra a pridáme cukor, hladkú múku, štipku soli a vyšľaháme. Niekoľkokrát zoškriabeme z bokov misy a spolu premiešame.
- Vymeníme lopatkové nástavce za metličku. Pridáme vanilkový extrakt, kôru z citróna a citrónovú šťavu a premiešame. Potom postupne zašľahávame vajcia po jednom a žĺtko a šľaháme . Nakoniec pridáme kyslú smotanu a šľaháme, kým nebude zmes ľahká a vzdušná.
- Boky formy si vymažeme maslom a nalejeme plnku. Na vrchu by nemali byť žiadne hrudky. Formu si položíme na plech, nalejeme vriacu vodu asi jeden cm na okraj a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 110 °C a pečieme ďalších 45 minút. Ak zatrasieme formu stred by sa mal jemne zatriasť.
- Rúru vypneme a mierne pootvoríme dvierka rúry. Necháme chladnúť cca 2 hodiny, pričom počas chladenia môže cheesecake mierne prasknúť.
- Cheesecake prikryjeme potravinovou fóliou a necháme v chladničke postáť cez noc. Nožom opatrne prejdeme po stranách formy, aby sa nelepili a cheesecake opatrne vyberieme z formy a podávame.