Tieto sviatočné snehové guľôčkové sušienky sa vyrábajú z jemne nasekaných vlašských orechov, múky, masla a vanilky, potom sa vyvaľkajú do guľôčok a poprášia práškovým cukrom.

Ingrediencie

  • 120 g hladkej múky 
  • 175 g mletých vlašských orechov 
  • 2 PL kryštálového cukru 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 115 g masla izbovej teploty 
  • Štipka soli 
  • práškový cukor na obaľovanie  

Postup prípravy

  1. Vo veľkej mise si vareškou zmiešame múku, vlašské orechy, soľ a cukor. Potom pridáme vanilkový extrakt a po malých kúskoch pridávame maslo. Miesime rukami, kým sa maslo nezapracuje.  
  2. Misku zakryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky na 30 minút, ideálne cez noc.  
  3. Rúru si predhrejeme na 150 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Z vychladnutého cesta tvarujeme malú guľôčky nie väčšie ako vlašský orech a ukladáme ich na plech 2 cm od seba. Takto spracujeme všetko cesto.  
  4. Sušienky pečieme asi 35 minút a po dopečení necháme na plechu chvíľku chladnúť. Keď sú ešte teplé, ale dostatočne chladné na dotyk, obalíme sušienky v práškovom cukre a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Po vychladnutí ich ešte poprášime práškovým cukrom.