Preskočiť na obsah

Domáci orechovník, tradičný recept

    Domáci orechovník, tradičný recept

    Orechovník, tiež známy ako orechový závin, je tradičné a veľmi obľúbené sladké pečivo v strednej a východnej Európe, s osobitným miestom v srdciach mnohých Slovákov a Čechov. Tento koláč vyniká svojou bohatou a aromatickou orechovou náplňou obalenou v jemnom, nadýchanom kysnutom ceste, a je neodmysliteľnou súčasťou mnohých rodinných osláv, sviatkov a tradičných udalostí.

    Historicky sa orechovník vyvinul ako variácia na iné tradičné plnené pečivá, kde hlavnou zložkou plnky sa stali mleté ​​orechy, najčastejšie vlašské. Orechy boli nielen pre svoju výživovú hodnotu, ale aj pre svoju charakteristickú chuť, ktorá poskytovala pečivu hlbokú, bohatú a zároveň jemne sladkú chuť.

    Príprava orechovníka je často spojená s rodinnými tradíciami a mnohé recepty sa prenášajú z generácie na generáciu, pričom každá rodina má svoj „tajný“ postup alebo ingredienciu, ktorá robí ich orechovník jedinečným. Na Slovensku a v Českej republike sa orechovník tradične pripravuje na veľké sviatky, ako sú Vianoce a Veľká noc, ale nájde svoje miesto aj pri iných významných rodinných udalostiach ako sú svadby, narodeniny a meninové oslavy.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na orechovník

    • 500 g hladkej múky
    • 250 ml mlieka
    • 70 g cukru
    • 80 g masla (rozpusteného)
    • 2 žĺtky
    • 30 g čerstvého droždia
    • Štipka soli
    • Citrónová kôra (nastrúhaná, podľa chuti)

    Náplň

    • 500 g mletých orechov (vlašské orechy sú najlepšie)
    • 200 g cukru (alebo podľa chuti)
    • 250 ml mlieka
    • 50 g rozpusteného masla
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy orechovníka

    Príprava cesta

    Mlieko jemne zohrejte a pridajte droždie s lyžičkou cukru. Zľahka premiešajte a prikryte utierkou. Do misy dajte múku, soľ, zvyšok cukru, citrónovú kôru, žĺtky a rozpustené maslo. Pridajte droždie a vypracujte hladké cesto.

    Kysnutie

    Cesto nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

    Orechová náplň

    Mleté orechy sparte horúcim mliekom. Pridajte maslo a cukor a poriadne zamiešajte.

    Zostavenie orechovníka

    Kysnuté cesto rozdeľte na dve časti. a každú rozvaľkajte na plát. Na každý plát rovnomerne rozotrite orechovú náplň. Cesto zrolujte a položte na plech vyložený papierom na pečenie.

    Kysnutie a predhrev rúry

    Nechajte ešte asi 15 minút podkysnúť a medzitým si rozohrejte rúru na 180 °C.

    Pečenie

    Orechovník pečte v rúre približne 35-40 minút, alebo kým nie je zlato-hnedý. Po upečení nechajte orechovník vychladnúť.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na orechovník

    Čo je orechovník?

    Orechovník je tradičný sladký kysnutý koláč, známy svojou bohatou orechovou plnkou. Je obľúbený najmä na Slovensku a v Českej republike, často pripravovaný pri rôznych príležitostiach.

    Aké sú hlavné ingrediencie orechovníka?

    Hlavné ingrediencie zahŕňajú hladkú múku, mlieko, cukor, maslo, vajcia, droždie na cesto a mleté ​​orechy (zvyčajne vlašské), cukor, mlieko a často aj hrozienka alebo citrónová kôra do náplne.

    Ako dlho trvá príprava orechovníka?

    Príprava vrátane cesta, kysnutia, prípravy plnky a pečenia môže trvať približne 2 až 3 hodiny.

    Ako dlho vydrží orechovník čerstvý?

    Orechovník zvyčajne vydrží čerstvý 3 až 4 dni, ak je uložený v uzavretej nádobe pri izbovej teplote.

    Dá sa orechovník mraziť?

    Áno, orechovník sa dá zamraziť. Pred zamrazením ho odporúčame nakrájať na porcie. Môže sa skladovať v mrazničke až 3 mesiace.

    Existujú rôzne variácie orechovníka?

    Áno, existujú rôzne regionálne variácie orechovníka. Niektoré recepty zahŕňajú pridanie medu, iných druhov orechov alebo dokonca kúskov čokolády do orechovej plnky.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie