...

Slovo guláš pochádza z maďarského gulyás. Toto charakteristické pastierske jedlo si prisvojuje najmä maďarská kuchyňa, ale typické je aj v kuchyni chorvátskej, slovinskej, slovenskej, českej a rakúskej.

Ingrediencie

  • 2 stredné cibule 
  • 2 ČL bravčovej masti  
  • 1 ČL rasce 
  • 2 PL papriky 
  •  ¼ šálky múky 
  • 750 g hovädzieho mäsa  
  • 2 šálky hovädzieho vývaru alebo vody 
  • 1 šálka konzervovaných paradajok nakrájaných na kocky 
  • 1 ČL soli 
  • ¼ ČL korenia 

Voliteľné 

  • 1 ½ šálky mrkvy  
  •  3 šálky zemiakov  

Postup prípravy

  1. Vo veľkom hrnci rozpustíme bravčovú masť a pridáme cibuľu. Smažíme dosklovita, pridáme rascu a papriku a dobre premiešame. 
  2. V miske premiešame hovädzie mäso s múkou. Do cibuľovej zmesi pridáme hovädzie mäso a restujeme asi 2-3 minúty. 
  3. Pomaly pridáme asi ¼ šálky hovädzieho vývaru a dusíme. Potom pridáme zvyšný vývar, nakrájané paradajky (zemiaky a mrkvu, ak používate), soľ a korenie. 
  4. Miešame a privedieme do varu, prikryjeme a necháme variť asi 1 ½ – 2 hodiny alebo do mäkka. 
  5. Podávame s chlebom.