...

Langoš je pôvodom maďarská smažená placka z kysnutého cesta. Langoše sú často podávané potreté cesnakom, kečupom alebo kyslou smotanou a posypané lahodným syrom.

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky 
  • 1 dl mlieka 
  • 220 ml vody 
  • 20 g čerstvého droždia 
  • 1 lyžička cukru 
  • 9 g soli 
  • 5 dl slnečnicového oleja 

Postup prípravy

  1. Droždie zmiešame s cukrom, lyžičkou múky a zalejeme vlažným mliekom. Necháme ho 10 minút, aby sa aktivovalo. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, droždie a vodu. Cesto dôkladne vymiesime, kým nebude hladké a lesklé.  
  2. Prikryjeme a necháme kysnúť, kým sa objem nezdvojnásobí. Cesto nakrájame na rovnaké kúsky, v rukách ponaťahujeme a vytvarujeme malé bochníčky a necháme 10 minút odpočívať.  
  3. Olej necháme rozohriať, keď je dostatočne horúci, začneme naolejovanými rukami naťahovať cesto do tvaru langoša, aby sa nelepilo na ruky. Opečieme z oboch strán do zlatista. 
  4. Podávame potreté cesnakom, kečupom prípadne smotanou a s nastrúhaným syrom.