Langoš je pôvodom maďarská smažená placka z kysnutého cesta. Langoše sú často podávané potreté cesnakom, kečupom alebo kyslou smotanou a posypané lahodným syrom.
Ingrediencie
- 500 g hladkej múky
- 1 dl mlieka
- 220 ml vody
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžička cukru
- 9 g soli
- 5 dl slnečnicového oleja
Postup prípravy
- Droždie zmiešame s cukrom, lyžičkou múky a zalejeme vlažným mliekom. Necháme ho 10 minút, aby sa aktivovalo. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, droždie a vodu. Cesto dôkladne vymiesime, kým nebude hladké a lesklé.
- Prikryjeme a necháme kysnúť, kým sa objem nezdvojnásobí. Cesto nakrájame na rovnaké kúsky, v rukách ponaťahujeme a vytvarujeme malé bochníčky a necháme 10 minút odpočívať.
- Olej necháme rozohriať, keď je dostatočne horúci, začneme naolejovanými rukami naťahovať cesto do tvaru langoša, aby sa nelepilo na ruky. Opečieme z oboch strán do zlatista.
- Podávame potreté cesnakom, kečupom prípadne smotanou a s nastrúhaným syrom.
Ďalšie recepty
Pečený zajac na víne a cesnaku - chutný recept
Vyprážané kuracie nugetky - najlepší domáci recept
Špagetové lasagne - rýchly recept
Tradičný a poctivý segedínsky guláš - fantastický maďarský recept
Špagety so zeleninou - FIT recept
Výborný slovenský guláš - recept, z diviny, z daniela, z diviaka, z bravčového mäsa
Najlepšie lasagne - jednoduchý a výborný taliansky recept
Vegetariánska musaka s cuketou a baklažánom - originálny recept
Grécke pečené mäsové guľky v paradajkovej omáčke - overený recept na Soutzoukakia
Najlepší Granadír alebo granatiersky pochod - originálny slovenský recept