Reklama
Hlavné jedlá

Originálny nadýchaný langoš – najlepší recept

Reklama

Langoš je tradičný pokrm v strednej Európe, najmä v Maďarsku, Slovensku, Česku a Rakúsku. Je to druh chlebového cesta, ktorý sa formuje do plochej, okrúhlej alebo oválnej placky a opraží sa v oleji, kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom sa langoš môže podávať rôznymi spôsobmi, najčastejšie sa posype strúhaným syrom, cesnakovou omáčkou a podáva sa ako rýchle občerstvenie.

Existuje veľa variantov langošu, ktoré sa líšia tvarom, veľkosťou, zložením a spôsobom podávania. Na Slovensku sa často podáva s kyslou smotanou a strúhaným syrom, prípadne aj so šunkou, paradajkami alebo uhorkami. V Maďarsku sa langoš tradične podáva s cesnakovou omáčkou a tvarohom alebo syrom, ale môžete nájsť aj mäsový alebo zeleninový langoš. V Rakúsku sa langoš podáva s nakrájanými cibuľkami a kyslou smotanou.

Langoš je pomerne jednoduché jedlo, ale môže byť veľmi chutné a zasýtiť aj náročného jedáka. Jeho korene sa datujú až do stredoveku, keď boli podobné pokrmy populárne ako lacné a jednoduché jedlá pre bežných ľudí. Dnes je langoš obľúbeným jedlom na trhoch, jarmokoch a na letných festivaloch.

Reklama

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 1 dl mlieka
  • 220 ml vody
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 9 g soli
  • 5 dl slnečnicového oleja

Postup prípravy

  1. Droždie zmiešame s cukrom, lyžičkou múky a zalejeme vlažným mliekom. Necháme ho 10 minút, aby sa aktivovalo. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, droždie a vodu. Cesto dôkladne vymiesime, kým nebude hladké a lesklé.
  2. Prikryjeme a necháme kysnúť, kým sa objem nezdvojnásobí. Cesto nakrájame na rovnaké kúsky, v rukách ponaťahujeme a vytvarujeme malé bochníčky a necháme 10 minút odpočívať.
  3. Olej necháme rozohriať, keď je dostatočne horúci, začneme naolejovanými rukami naťahovať cesto do tvaru langoša, aby sa nelepilo na ruky. Opečieme z oboch strán do zlatista.
  4. Podávame potreté cesnakom, kečupom prípadne smotanou a s nastrúhaným syrom.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023