Overený a originálny recept na prípravu lahodného vianočného pečiva.

Ingrediencie

  • 350 g hladká múka 
  • 1/2 ČL prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu 
  • Štipka soli 
  • 1 ČL mletá škorica 
  • 1 a 1/2 ČL mletý zázvor 
  • 1/2 ČL mleté ​​klinčeky 
  • 1/2 ČL muškátový oriešok 
  • 1/2 ČL kardamón 
  • 1/8 ČL čierne korenie 
  • 230 g masla izbovej teploty 
  • 150 g kryštálového cukru 
  • 1 veľké vajce 
  • 1 a 1/2 ČL vanilkový extrakt 

Postup prípravy

  1. Vo väčšej mise si zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu, zázvor, klinčeky, muškátový oriešok, kardamón a čierne korenie. 
  2. V druhej mise si vyšľaháme maslo s cukrom asi 3 minúty, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná. Nakoniec zašľaháme vajíčko a vanilkový extrakt.  
  3. Znížime rýchlosť mixéra a postupne jemne zašľahávame sypkú zmes do maslovej zmesi. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na hodinu, prípadne do mrazničky na 20 minút. Cesto postupne rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku cca 3 mm. Pomúčenými formičkami vykrajujeme sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.  
  4. Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme 10 až 12 minút. Po dopečení necháme vychladnúť na plechu cca 5 minút, potom koláčiky vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.  
  5. Môžeme ozdobiť polevou na medovníčky alebo kráľovskou polevou.