Reklama
Dezerty

Originálny recept na vianočné čajové pečivo

Reklama

Overený a originálny recept na prípravu lahodného vianočného pečiva.

Ingrediencie

  • 350 g hladká múka
  • 1/2 ČL prášok do pečiva alebo sódu bikarbónu
  • Štipka soli
  • 1 ČL mletá škorica
  • 1 a 1/2 ČL mletý zázvor
  • 1/2 ČL mleté ​​klinčeky
  • 1/2 ČL muškátový oriešok
  • 1/2 ČL kardamón
  • 1/8 ČL čierne korenie
  • 230 g masla izbovej teploty
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 a 1/2 ČL vanilkový extrakt

Postup prípravy

  1. Vo väčšej mise si zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu, zázvor, klinčeky, muškátový oriešok, kardamón a čierne korenie.
  2. V druhej mise si vyšľaháme maslo s cukrom asi 3 minúty, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná. Nakoniec zašľaháme vajíčko a vanilkový extrakt.
  3. Reklama
  4. Znížime rýchlosť mixéra a postupne jemne zašľahávame sypkú zmes do maslovej zmesi. Cesto rozdelíme na dve časti, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na hodinu, prípadne do mrazničky na 20 minút. Cesto postupne rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku cca 3 mm. Pomúčenými formičkami vykrajujeme sušienky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Rúru si predhrejeme na 180 °C a pečieme 10 až 12 minút. Po dopečení necháme vychladnúť na plechu cca 5 minút, potom koláčiky vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  6. Môžeme ozdobiť polevou na medovníčky alebo kráľovskou polevou.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023