Preskočiť na obsah

Výborné palacinky, jemné palacinky so šľahačkou, najlepší recept na palacinky

    Výborné palacinky, jemné palacinky so šľahačkou, najlepší recept na palacinky

    Jedlo, ktoré milujú všetky deti ale aj dospelí. Najlepšie palacinky na svete sa vyrábajú z liateho cesta, ktorého základom je múka, vajcia a mlieko. Cesto môže byť dochutené soľou, cukrom alebo inými dochucovadlami podľa toho, aké palacinky preferujete. Palacinky majú podobu veľmi tenkej „placky“, ktorá sa pečie na panvici alebo na rozpálenej doske. Môže sa podávať aj ako pôstne jedlo, pokiaľ ho nekombinujete s mäsom. Hrnčekové palacinky sa totižto môžu pripraviť aj na slano so syrom, šunkou a inými kombináciami.

    Pri príprave palaciniek je dôležité zvoliť správnu hrúbku cesta a správny typ panvice, aby palacinky vyšli dokonale tenké a jemné. Mnohí preferujú tradičné panvice s nízkymi okrajmi, no existujú aj špeciálne palacinkové panvice s ešte lepším výsledkom.

    Palacinky sú nielen obľúbenou pochúťkou doma, ale aj obľúbeným jedlom na rôznych festivaloch, trhoviskách alebo akciách. Ich vôňa a chrumkavá textúra vždy priláka ľudí rôznych vekových kategórií. Palacinky majú jedinečnú schopnosť prispôsobiť sa rôznym chutiam a vytvoriť tak jedinečný zážitok pre naše chuťové poháriky. Ich príprava je rýchla, jednoduchá a dostupná takmer v každej domácnosti. A tak sa palacinky stali symbolom jednoduchého, no chutného jedla, ktoré nám robí radosť nielen v šedný deň, ale aj počas špeciálnych príležitostí.

    Najlepší recept na palacinky je pre jednoduché a výborné palacinky, ktoré sú rýchle a ľahké na prípravu. Potrebujete základné suroviny ako múku, vajcia, mlieko a soľ. Všetky suroviny zmiešajte dohladka v miske, aby ste dosiahli hladké cesto. Rozohrejte panvicu a natriete ju olejom alebo maslom. Nalejte cesto do panvice a pečte jemné palacinky z oboch strán, kým nie sú zlatisté a pekné. Môžete ich servírovať s javorovým sirupom, džemom alebo ovocím, podľa vlastného vkusu. Môžete tiež pripraviť kakaové palacinky. Tento recept je perfektný na raňajky, obed alebo večeru, a je skvelý spôsob, ako si vychutnať chutné a klasické jedlo s minimálnym úsilím.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na palacinky

    • 450 ml mlieka
    • 1x vajce
    • 200 gramov hladkej múky
    • Štipka soli
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy palaciniek

    Príprava surovín

    Mlieko, vajce, hladkú múku a soľ dáme do väčšej misky.

    Mixovanie

    Pripravené suroviny rozmixujeme ručne alebo mixérom.

    Odpočívanie cesta

    Rozmixované cesto necháme odpočívať aspoň 20 až 30 minút.

    Príprava panvice

    Pripravíme si panvicu, ktorú potrieme tenkou vrstvou oleja.

    Vyliatie cesta

    Na rozohriatu panvicu vylejeme cesto tak, aby sa rozlialo po celej ploche (môžeme použiť menšiu naberačku, aby boli palacinky rovnaké).

    Otáčanie

    Palacinku je potrebné obrátiť, aby sa prepiekla z oboch strán.

    Podávanie

    Upečené palacinky podávame s Nuttelou, džemom, kakaom, šľahačkou, ovocím, alebo čímkoľvek podľa chuti.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na palacinky

    Najčastejšie otázky o palacinkách

    Čo sú palacinky?

    Palacinky sú tenké, ploché placky, ktoré sa pripravujú z cesta založeného na múke, mlieku a vajciach. Sú populárne v mnohých krajinách a môžu sa podávať s rôznymi náplňami a prílohami, ako sú ovocie, čokoláda, džem, alebo syr.

    Ako sa pripravujú palacinky?

    Cesto na palacinky sa vyrobí zmiešaním múky, vajec, mlieka a trochu soli. Potom sa panvica predhreje na strednú teplotu, a cesto sa vyleje na panvicu v tenkej vrstve. Palacinky sa pečú po obidvoch stranách, kým nezískajú zlatohnedú farbu.

    Aké sú najpopulárnejšie náplne pre palacinky?

    Niektoré z najpopulárnejších náplní pre palacinky sú čokoládová poleva, džem, čerstvé ovocie, cukor s citrónom, javorový sirup, orechy, a tvaroh. V niektorých krajinách sa tiež podávajú s mäsom alebo syrom ako slaná varianta.

    Aký je rozdiel medzi palacinkami a lievancami?

    Hlavný rozdiel medzi palacinkami a lievancami spočíva v ich hrúbke. Palacinky sú veľmi tenké, zatiaľ čo lievance sú hrubšie a nadýchané, často vďaka pridaniu kypriaceho prášku alebo kysnutého cesta.

    Môžem pripraviť palacinky bez vajec?

    Áno, palacinky možno pripraviť aj bez vajec. Na to existujú špeciálne recepty, ktoré často používajú alternatívne zložky, ako sú banány alebo jablkové pyré, na dosiahnutie správnej konzistencie cesta.

    Môžem zmraziť hotové palacinky?

    Áno, palacinky sa dajú zmraziť. Odporúča sa ich najskôr nechať úplne vychladnúť, potom každú palacinku oddeliť kúskom papiera na pečenie a uložiť ich v uzavretej nádobe alebo vrecku na mrazenie.

    Je možné pripraviť bezlepkové palacinky?

    Áno, na prípravu bezlepkových palaciniek môžete použiť bezlepkovú múku, ako je napríklad ryžová, kokosová, alebo mandľová múka.

    Ako môžem urobiť palacinky nadýchané?

    Na vytvorenie nadýchanejších palacinky môžete pridať trochu kypriaceho prášku do cesta alebo použiť kysnuté cesto. Niektorí ľudia tiež pridávajú vyšľahané bielka vajec do cesta pre ľahšiu textúru.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie