Pripravte si vlastnú verziu jedného z najznámejších toskánskych jedál, panzanelly. Je to dobrý spôsob, ako spotrebovať zvyšky, pretože sa pripravuje zo starého chleba, ktorý stačí dochutiť zrelými paradajkami a zálievkou z olivového oleja.
Ingrediencie
- 2 šálky kociek starého chleba (podľa chuti)
- ¼ šálky olivového oleja
- ¼ šálky jemne nastrúhaného syra Parmigiano-Reggiano
- 2 šálky cherry paradajok
- 2 PL červeného vínneho octu
- 2 PL extra panenského olivového oleja
- ½ ČL sušeného cesnaku
- štipka cukru
- soľ
- čierne mleté korenie
- 4 lístky čerstvej bazalky
Postup
- Chlieb pokvapkáme olivovým olejom a na veľkej panvici ho orestujeme dozlatista cca 10 minút. Potom naň nasypeme syr parmigiano-Reggiano a restujeme kým sa syr na chlebe nerozpustí a chlieb nebude zvonka chrumkavý. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- V miske zmiešame paradajky prekrojené na polovice s červeným vínnym octom, olivovým olejom, cesnakom, cukrom, soľou a čiernym korením. Poriadne premiešame, misku prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme odstáť pri izbovej teplote cca 20 minút.
- Do paradajkovej zmesi pridáme nasekané bazalkové listy a opečený chlieb. Premiešame a necháme postáť pri izbovej teplote cca 4 minúty, kým sa všetka tekutina nevstrebe. Podľa chuti dosolíme a dokoreníme, prípadne môžeme pridať vínny ocot a lebo olej.