Paradajková polievka je polievka s paradajkami ako primárnou zložkou. Môže byť podávaná teplá alebo studená a môže byť vyrobená rôznymi spôsobmi.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na paradajkovú polievku
- 1 cibuľa
- Olivový olej
- 70 g paradajkový pretlak
- 450 g pasírovaných paradajok alebo lúpané paradajky v konzerve
- soľ
- bobkový list
- mleté čierne korenie
- nové korenie
- 1 l zeleninový vývar
- cukor kryštálový
- škorica mletá
- 1 klinček
- 2 PL múka hladká
- Tvrdý syr na strúhanie
Postup prípravy paradajkovej polievky
- Do hrnca dáme zahriať olej a osmažíme na ňom cibuľku do sklovita. Pridáme paradajkový pretlak a restujeme 10 minút. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme bobkový list, soľ, korenia, klinček a za občasného miešania varíme 20 minút. .
- Následne pridáme olúpané paradajky, dochutíme škoricou a cukrom a necháme prevrieť. V hrnčeku si vymiešame hladkú múku s trochou vody do hladkej zmesi, ktorú pomaly prilejeme do polievky. Za občasného miešania varíme na miernej teplote 30 minút. Podľa potreby dolejeme vodu.
- Podávame s nastrúhaným tvrdým syrom napríklad mozarellou. Do polievky môžete pridať menšiu cestovinu alebo halušky.
Pingback: Polievky na každý deň, 30 rýchlych receptov na polievky 2023 | Svetové recepty
Pingback: Recepty s paradajkami, ako využiť túto letnú pochúťku na maximum 2023 | Svetové recepty