Preskočiť na obsah

Najlepšie paradajkové gazpacho, španielska studená polievka

Najlepšie paradajkové gazpacho - španielska studená polievka

Gazpacho je vlastne španielsky tekutý šalát z čerstvej zeleniny, ktorý sa podáva vychladený, a to buď ako studená polievka, alebo ako hustý nápoj v širokých pohároch. Jedlo pochádza z obdobia krátko pred objavením Ameriky v roku 1492, kedy sa paradajky a papriky dostali do Európy.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na paradajkové gazpacho

  • 1 až 1,5 kilogramov paradajok
  • 2x uhorky
  • 1x cibuľa
  • 1/2 červenej papriky
  • 1x strúčik cesnaku
  • 2 polievkové lyžice vínneho octu alebo červeného vína
  • 120 mililitrov vody
  • 50 mililitrov extra panenského olivového oleja 
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  • Chlieb
  • Bazalka

Postup prípravy paradajkového gazpacha

  1. Do mixéra vložíme paradajky nakrájané na štvrtiny, nakrájané uhorky, čierne korenie, pokrájanú cibuľu, cesnak nasekaný na hrubo, vínny ocot a vodu.
  2. Rozmixujeme dohladka, pridáme olivový olej a premiešame aby sa zmes spojila.
  3. Podľa potreby dochutíme soľou, korením a octom. 
  4. Na panvici rozhorúčime olej, pridáme na kocky nakrájaný chlieb a opekáme za občasného miešania až do chrumkava.
  5. Odstavíme z ohňa a dochutíme soľou. 
  6. Polievku servírujeme s bazalkou, opečeným chlebom a olivovým olejom.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Najčastejšie otázky o paradajkovom gazpache

Čo je paradajkové gazpacho?

Paradajkové gazpacho je tradičná studená polievka z južného Španielska, ktorá sa skladá z paradajok, uhorky, papriky, cibule, cesnaku, olivového oleja, octu a chleba. Všetky ingrediencie sa mixujú do hladkej konzistencie a polievka sa podáva chladená.

Aké sú výživové hodnoty paradajkového gazpacha?

Paradajkové gazpacho je nízkokalorická a zdravá polievka, ktorá obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, najmä vitamín C a draslík. Obsahuje aj vlákninu, proteíny a zdravé tuky z olivového oleja. Avšak, v závislosti od pridávaných ingrediencií môže obsahovať aj vyššie množstvo soli a cukru.

Ako sa podáva paradajkové gazpacho?

Paradajkové gazpacho sa tradične podáva chladené ako osviežujúca letná polievka. Môže sa podávať samostatne alebo s chlebom, krutónmi alebo čerstvými bylinkami ako ozdobou. Polievka sa tiež môže podávať s prídavkom kyslej smotany alebo olivového oleja na dochutenie.

REKLAMA
15x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

1 názor na “Najlepšie paradajkové gazpacho, španielska studená polievka”

  1. Pingback: Recepty s paradajkami, ako využiť túto letnú pochúťku na maximum 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *