Preskočiť na obsah

Chrumkavé paradajkové placky, recept na zeleninové placky Tomato keftedes

    Chrumkavé paradajkové placky, recept na zeleninové placky Tomato keftedes 

    Tomatokeftedes, tiež známe ako paradajkové alebo zeleninové placky, sú tradičným gréckym jedlom, ktoré sa vyrába z paradajok a ďalších prísad. Tieto chrumkavé paradajkové placky majú výraznú chuť paradajok a sú jemné a krehké.

    Hlavnou ingredienciou v tomatokeftedes je čerstvá paradajka, ktorá je najlepšie nakrájaná na malé kúsky a vyžmýkaná zo šťavy. K paradajkám sa pridáva hladká múka, ktorá pomáha plackám získať správnu konzistenciu. Ďalej sa pridávajú cibuľa, petržlen a rôzne bylinky, ktoré obohacujú chuť jedla.

    Po vytvorení cesta sa z neho tvarujú malé placky, ktoré sa opražia na panvici s olejom, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nebudú voňať výrazne po paradajkách a bylinkách. Tomatokeftedes sa podávajú horúce ako predjedlo, s prílohou alebo s dipom.

    Tieto zdravé zeleninové placky sú obľúbené v gréckej kuchyni a je veľmi populárne medzi milovníkmi paradajok. Má sviežu chuť a je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa radi stravujú zdravo a chutne. Tomatokeftedes je tiež skvelou voľbou pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahuje žiadne mäsové produkty.

    Vyskúšajte si pripraviť chrumkavé paradajkové placky tomatokeftedes doma a objavte grécky šarm v jedle plnom paradajkových aróm. Tieto placky sú skvelou alternatívou k bežným jedlám a môžu sa stať obľúbenou pochúťkou na vašom stole.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na paradajkové placky

    • 260 g hladkej múky
    • 1 ČL prášku do pečiva
    • 400 g paradajok
    • 180 g cukety
    • 1 cibuľa
    • 200 g syra feta
    • 10 lístkov mäty
    • 6-7 listov bazalky
    • 1 zväzok petržlenu
    • 1 PL oregana
    • soľ
    • čierne mleté korenie
    • olej

    Dresing

    • 200 g gréckeho jogurtu
    • 1/2 ČL mletej červenej papriky
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy paradajkových placiek

    Krájanie a miešanie

    V miske zmiešame múku a prášok do pečiva. V strede vytvoríme malú jamku a pridáme nadrobno nakrájané paradajky ( prípadne pol nastrúhať a pol nakrájať), nastrúhanú cuketu a nadrobno nakrájanú cibuľu.

    Sekanie a miešanie

    Pomocou vidličky nahrubo nasekáme syr feta a pridáme do misy. Nakoniec pridáme nasekanú mätu, bazalku a petržlenovú vňať. Osolíme, okoreníme a prisypeme oregano. Poriadne zamiešame.

    Smaženie

    Na panvici si rozohrejeme olej. Z cesta pomocou polievkovej lyžice odoberieme a vytvarujeme placku. Smažíme do zlatista 3 – 5 minút.

    Zbavenie sa oleja

    Hotové placky vyberáme na papierovú utierku, aby nasala prebytočný olej.

    Príprava dresingu

    V miske zmiešame grécky jogurt s červenou paprikou  Podávame ako dresing k plackám.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na paradajkové placky

    Najčastejšie otázky o paradajkových plackách

    Čo sú tomatokeftedes?

    Tomatokeftedes sú grécke paradajkové placky, ktoré sa vyrábajú z čerstvých paradajok a ďalších prísad.

    Ako chutia tomatokeftedes?

    Tomatokeftedes majú výraznú chuť paradajok. Sú jemné, krehké a majú sviežu chuť po bylinkách.

    Aké sú hlavné ingrediencie v tomatokeftedes?

    Hlavnou ingredienciou sú čerstvé paradajky, strúhanka, cesnak, cibuľa, petržlen a rôzne bylinky.

    Sú tomatokeftedes vhodné pre vegetariánov a vegánov?

    Áno, tomatokeftedes sú vhodné pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahujú žiadne mäsové produkty.

    Ako sa pripravujú tomatokeftedes?

    Paradajky sa nakrájajú na malé kúsky a vymačkajú zo šťavy. Potom sa zmiešajú s ostatnými ingredienciami a tvarujú sa malé placky. Placky sa opražia na panvici s olejom, kým nezískajú zlatohnedú farbu.

    Ako sa tomatokeftedes podávajú?

    Tomatokeftedes sa podávajú horúce ako predjedlo, s prílohou alebo s dipom.

    Aké sú výhody konzumácie tomatokeftedes?

    Tomatokeftedes obsahujú čerstvé paradajky, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Taktiež sú bezlepkové a vhodné pre tých, ktorí preferujú zdravšiu stravu.

    Môžem tomatokeftedes pripraviť vopred a ohriať si ich neskôr?

    Áno, tomatokeftedes môžete pripraviť vopred a potom si ich ohriať pred podávaním. Je však najlepšie ich podávať čerstvé a teplé, aby si zachovali svoju chuť a krehkosť.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie