Tomatokeftedes, tiež známe ako paradajkové alebo zeleninové placky, sú tradičným gréckym jedlom, ktoré sa vyrába z paradajok a ďalších prísad. Tieto chrumkavé paradajkové placky majú výraznú chuť paradajok a sú jemné a krehké.
Hlavnou ingredienciou v tomatokeftedes je čerstvá paradajka, ktorá je najlepšie nakrájaná na malé kúsky a vyžmýkaná zo šťavy. K paradajkám sa pridáva hladká múka, ktorá pomáha plackám získať správnu konzistenciu. Ďalej sa pridávajú cibuľa, petržlen a rôzne bylinky, ktoré obohacujú chuť jedla.
Po vytvorení cesta sa z neho tvarujú malé placky, ktoré sa opražia na panvici s olejom, kým nezískajú zlatohnedú farbu a nebudú voňať výrazne po paradajkách a bylinkách. Tomatokeftedes sa podávajú horúce ako predjedlo, s prílohou alebo s dipom.
Tieto zdravé zeleninové placky sú obľúbené v gréckej kuchyni a je veľmi populárne medzi milovníkmi paradajok. Má sviežu chuť a je ideálnou voľbou pre tých, ktorí sa radi stravujú zdravo a chutne. Tomatokeftedes je tiež skvelou voľbou pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahuje žiadne mäsové produkty.
Vyskúšajte si pripraviť chrumkavé paradajkové placky tomatokeftedes doma a objavte grécky šarm v jedle plnom paradajkových aróm. Tieto placky sú skvelou alternatívou k bežným jedlám a môžu sa stať obľúbenou pochúťkou na vašom stole.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na paradajkové placky
- 260 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 400 g paradajok
- 180 g cukety
- 1 cibuľa
- 200 g syra feta
- 10 lístkov mäty
- 6-7 listov bazalky
- 1 zväzok petržlenu
- 1 PL oregana
- soľ
- čierne mleté korenie
- olej
Dresing
- 200 g gréckeho jogurtu
- 1/2 ČL mletej červenej papriky
Postup prípravy paradajkových placiek
Krájanie a miešanie
V miske zmiešame múku a prášok do pečiva. V strede vytvoríme malú jamku a pridáme nadrobno nakrájané paradajky ( prípadne pol nastrúhať a pol nakrájať), nastrúhanú cuketu a nadrobno nakrájanú cibuľu.
Sekanie a miešanie
Pomocou vidličky nahrubo nasekáme syr feta a pridáme do misy. Nakoniec pridáme nasekanú mätu, bazalku a petržlenovú vňať. Osolíme, okoreníme a prisypeme oregano. Poriadne zamiešame.
Smaženie
Na panvici si rozohrejeme olej. Z cesta pomocou polievkovej lyžice odoberieme a vytvarujeme placku. Smažíme do zlatista 3 – 5 minút.
Zbavenie sa oleja
Hotové placky vyberáme na papierovú utierku, aby nasala prebytočný olej.
Príprava dresingu
V miske zmiešame grécky jogurt s červenou paprikou Podávame ako dresing k plackám.
Videorecept na paradajkové placky
Najčastejšie otázky o paradajkových plackách
Čo sú tomatokeftedes?
Tomatokeftedes sú grécke paradajkové placky, ktoré sa vyrábajú z čerstvých paradajok a ďalších prísad.
Ako chutia tomatokeftedes?
Tomatokeftedes majú výraznú chuť paradajok. Sú jemné, krehké a majú sviežu chuť po bylinkách.
Aké sú hlavné ingrediencie v tomatokeftedes?
Hlavnou ingredienciou sú čerstvé paradajky, strúhanka, cesnak, cibuľa, petržlen a rôzne bylinky.
Sú tomatokeftedes vhodné pre vegetariánov a vegánov?
Áno, tomatokeftedes sú vhodné pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahujú žiadne mäsové produkty.
Ako sa pripravujú tomatokeftedes?
Paradajky sa nakrájajú na malé kúsky a vymačkajú zo šťavy. Potom sa zmiešajú s ostatnými ingredienciami a tvarujú sa malé placky. Placky sa opražia na panvici s olejom, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
Ako sa tomatokeftedes podávajú?
Tomatokeftedes sa podávajú horúce ako predjedlo, s prílohou alebo s dipom.
Aké sú výhody konzumácie tomatokeftedes?
Tomatokeftedes obsahujú čerstvé paradajky, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Taktiež sú bezlepkové a vhodné pre tých, ktorí preferujú zdravšiu stravu.
Môžem tomatokeftedes pripraviť vopred a ohriať si ich neskôr?
Áno, tomatokeftedes môžete pripraviť vopred a potom si ich ohriať pred podávaním. Je však najlepšie ich podávať čerstvé a teplé, aby si zachovali svoju chuť a krehkosť.