Nič nie je krajšie ako spojenie kúzla Vianoc s fantastickými pardubickými perníčkami. Vychutnajte si túto dokonalú dobrotu, ktorá dokáže prevoňať vás domov a vykúzliť tak úžasnú vianočnú atmosféru.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na pardubické perníčky
Sirup
- 500 g kryštálového cukru
- 250 ml vody
- 1 ČL sóda bikarbóna
Cesto na perníčky
- 1 kg hladkej múky
- 190 g medu
- 40 g džemu
- 2 vajcia
- ½ bal Salajky
- ½ bal prášku do pečiva
- 1 ČL perníkového korenia
Plnka
- Upečené medovníčky
- Džem ( slivkový alebo podľa chuti)
- Rum podľa chuti
Zdobenie
- Maslo
- Horká čokoláda
- Cukríky na zdobenie
Postup prípravy pardubických perníčkov
- Deň vopred si pripravíme sirup. Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme kryštálový cukor a sódu. Privedieme do varu a varíme asi 5 minút, potom ho odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť pri izbovej teplote a odložíme na noc do chladničky.
- Do misky si preosejeme múku, pridáme med, džem, vajcia, salajku, prášok do pečiva a perníkové korenie. Nakoniec prilejeme sirup a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a dáme na 4 – 5 hodín do chladničky.
- Rúru si predhrejeme na 160 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.
- Cesto vyvaľkáme na tenký plát ( asi 0,5 cm) a vykrajujeme rôzne tvary, ktoré ukladáme na pripravený plech. Pečieme asi 8 – 10 minút.
- Po dopečení necháme na plechu pár minút chladnúť, potom ich vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. V miske si zmiešame rozmixované medovníčky s džemom a troškou rumu (podľa chuti) a touto zmesou zlepujeme k sebe dva perníčky. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a môžeme do nej perníčky namočiť. Dozdobíme podľa vlastných preferencií.