Bangers and mash, tiež známy ako klobása a kaša, je tradičné britské jedlo pozostávajúce z klobások podávaných so zemiakovou kašou. Toto jedlo, aj keď je varené doma, možno považovať za príklad krčmového jedla, čo znamená, že je relatívne rýchle a je ľahké ho pripraviť vo veľkých množstvách.

Ingrediencie

  • 8 vysoko kvalitných bravčových klobás  
  • 800 g zemiakov 
  • 1/2 ČL soli 
  • 4 PL nesoleného masla 
  • 3/4 až 1 šálka horúceho mlieka (plnotučné) 

Na cibuľovú omáčku 

  • 56 g nesoleného masla 
  • 2 veľké žlté cibule 
  • 2 ČL cukru 
  • 1/2 šálky červeného vína 
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu 
  • 1 veľká vetvička čerstvej šalvie 
  • 2 šálky silného hovädzieho vývaru 
  • 1 ČL Worcestershire omáčka 
  • 1 ČL soli 
  • 1/2 ČL pripravenej žltej horčice 
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia 
  • 1 PL tmavého balzamikového octu 
  • 1 PL kukuričného škrobu rozpustená v 1 lyžici vody 
  • 2 lyžice studeného nesoleného masla 

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravíme cibuľovú omáčku. V hrnci na stredne vysokej teplote roztopíme maslo. Pridáme nakrájanú cibuľu a cukor a restujeme asi 30 minút alebo kým neskaramelizuje Potom prilejeme červené víno a pridáme bylinky, privedieme do varu na cca 2 minúty a následne znížime teplotu a varíme 10 minút. Pridáme vývar, horčicu, soľ, korenie a worčestrovú omáčku, privedieme do varu, znížime teplotu na mierny var a prikryté dusíme 20 minút. Odstránime vetvičky byliniek. Pridáme balzamikový ocot, zašľaháme kukuričný škrob a za stáleho miešania varíme ďalšiu minútu alebo dve, kým omáčka nezhustne. Pridáme studené maslo a miešame, kým sa nerozpustí. Dochutíme korením a soľou, prípadne podľa chuti aj horčicou.  
  2. Predhrejeme si rúru na 200 °C. Zemiaky vložíme do hrnca s osolenou a privedieme do varu. Znížime teplotu na varíme asi 15-20 minút, alebo kým zemiaky nezmäknú. Zemiaky dôkladne scedíme a vložíme ich späť do prázdneho hrnca, ktorý je nastavený na veľmi nízku teplotu, len aby sme ich udržali teplé. Zemiaky roztlačíme, kým nie sú nadýchané a nedosiahneme požadovaný stupeň hladkosti. Dávajte pozor, aby ste ich príliš neroztlačili, inak sa zemiaky zlepia. 
  3. Pomocou lyžice vmiešame maslo. Po roztopení postupne pridáme horúce mlieko, aby zemiaky po každom pridaní mali čas absorbovať tekutinu. Podľa potreby pridáme viac horúceho mlieka, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu. Dochutíme soľou a korením podľa chuti. 
  4. Kým sa zemiaky varia, vložíme klobásy do zapekacej misy s trochou oleja a klobásy opečieme z každej strany asi 10 minút, alebo kým pekne nezhnednú.  
  5. Servírujeme so zemiakovou kašou, na ktorú umiestnime klobásy a zalejeme cibuľovou omáčku. Tradičnou prílohou je hrášok.