Upiecť kura je jednoduchšie, ako si môžete myslieť, a výsledkom je výživné a chutné jedlo, ktoré sa hodí pre rôzne príležitosti. S týmto sprievodcom sa naučíte, ako pripraviť pečené kura v celku na dosiahnutie najlepšieho možného výsledku.
Obsah
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Výber a príprava kuraťa
Prvým krokom je výber správneho kuraťa. Hľadajte kuracie mäso, ktoré je čerstvé a pochádza z kvalitnej farmy. Je dôležité, aby bolo kura dobre vykŕmené a mäsové, pretože to výrazne ovplyvní výslednú chuť.
Pred pečením kuracie mäso dôkladne opláchnite a osušte. Odstráňte všetky vnútornosti (ak sú prítomné) a opláchnite vnútorný priestor kuraťa vodou. Následne kuracie mäso osušte pomocou papierových utierok.
Dochucovanie a náplň
Pred pečením je dôležité korenie. Môžete použiť rôzne druhy korenín podľa toho, akú chuť preferujete. Najbežnejšie používané koreniny zahŕňajú soľ, čierne korenie, cesnak, rozmarín a tymián. Môžete tiež experimentovať s rôznymi bylinkami a koreninami, aby ste dosiahli jedinečnú chuť.
Niekedy sa kura pred pečením plní. Na to môžete použiť cibuľu, citrón, cesnak alebo bylinky. Tieto prísady dodajú kuraciemu mäsu ešte viac chuti.
Pečenie
Kura sa najlepšie pečie pri nízkej až strednej teplote, aby sa mohlo mäso dôkladne prepiecť, bez toho aby sa vonkajšok spálil. Zvyčajne sa pečie pri teplote okolo 180°C.
Pečenie môže trvať od 1 do 2 hodín, v závislosti od veľkosti kuraťa. Aby ste sa uistili, že je kura dobre prepečené, môžete použiť mäsový teplomer. Mäso by malo dosiahnuť teplotu minimálne 75°C na najhrubšom mieste.
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Odpočívanie a podávanie
Po vybratí kuraťa z rúry je dôležité nechať ho odpočívať 15-20 minút pred krájaním. To umožňuje šťavám, ktoré sa počas pečenia uvoľnili, absorbovať späť do mäsa, čo zabezpečí, že kura bude vlhké a chutné.
Kura môžete podávať s rôznymi prílohami, ako sú zemiaky, šalát, či zeleninové pyré. Nezabudnite na šťavu, ktorá sa uvoľnila počas pečenia, je vynikajúca na polievanie mäsa a príloh.
Pečenie celého kuraťa môže byť jednoduché a zábavné, najmä ak poznáte správne techniky a triky. S týmto sprievodcom môžete začať experimentovať a vytvárať svoje vlastné jedinečné recepty. Veľa šťastia a dobrú chuť!
Videorecept na pečené kura
Najčastejšie otázky o pečenom kurati
Akú teplotu by som mal nastaviť na pečenie kura?
Obvykle sa kura pečie pri teplote okolo 180°C. Je však dôležité sledovať, ako sa kura pečie, a prípadne upraviť teplotu, aby ste predišli spáleniu.
Ako dlho by malo trvať pečenie kuraťa?
Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od veľkosti kuraťa, ale všeobecne sa môže pohybovať od 1 do 2 hodín. Dôležité je mäso dôkladne prepečieť a uistiť sa, že dosiahne vnútornú teplotu minimálne 75°C.
S čím môžem podávať pečené kura?
Kura môže byť podávané s rôznymi prílohami, ako sú ryža, zemiaky, zeleninový šalát alebo rôzne pyré. Nezabudnite na šťavu, ktorá sa uvoľnila počas pečenia, je vynikajúca na polievanie mäsa a príloh.
Ako skontrolovať, či je kura upečené?
Na overenie, či je kura dostatočne upečené, môžete použiť mäsový teplomer. Mäso by malo dosiahnuť teplotu minimálne 75°C na najhrubšom mieste. Ak teplomer nie je k dispozícii, môžete tiež narezaním na hrubšom mieste zistiť, či je mäso biele a šťava je čistá, nie ružová.
Ako upiecť kura, aby bolo šťavnaté?
Kľúčom k šťavnatému kuraťu je správne korenenie, nízka až stredná teplota pečenia, a dostatočný čas odpočinku po vybratí z rúry. Toto všetko pomôže udržať šťavy v mäse a zabezpečiť, že bude vlhké a chutné.
Pingback: Pikantný paradajkový džem - letný recept 2023 | Svetové recepty