Preskočiť na obsah

Pečené kuracie stehná z jedného plechu, úžasný recept

Pečené kuracie stehná z jedného plechu - úžasný recept

Pečené kuracie stehná z jedného plechu sú skvelým a jednoduchým spôsobom, ako si vychutnať chrumkavú a šťavnatú kuracinu bez nutnosti prípravy zložitejších jedál. Na prípravu potrebujeme kvalitné kuracie stehná, ktoré si môžeme podľa chuti okoreniť. Ďalej si pripravíme zeleninu, napríklad zemiaky a mrkvu, ktorú nakrájame na menšie kúsky.

Aby boli kuracie stehná chrumkavé, je dobré počas pečenia niekoľkokrát polievať maslom alebo olejom. Vďaka jednoduchosti a rýchlosti prípravy sú pečené kuracie stehná z jedného plechu skvelou voľbou pre tých, ktorí majú málo času alebo nechcú tráviť veľa času v kuchyni.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na pečené kuracie stehná

  • 8 kuracích stehien  
  • 1 kg zemiakov 
  • 2 cibule  
  • 1 červená paprika  

Korenie na kuracie mäso

  • 2 PL olivového oleja 
  • ½ ČL mletej červenej papriky 
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku 
  • ½ ČL soli  
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia 
  • štipka kajenského korenia alebo chilli 

Korenie na zemiaky

  • 1 PL olivového oleja 
  • ½ ČL mletej červenej papriky 
  • 1 ČL rozmarínu 
  • ½ ČL tymiánu alebo oregana 
  • soľ 
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia 

Postup prípravy pečených kuracích stehien

  1. Rúru si predhrejeme na 220 °C a plech si vymažeme olejom alebo vystelieme papierom na pečenie. 
  2. Stehná opláchneme, osušíme papierovou utierkou a poukladáme na pripravený plech. 
  3. V malej miske si zmiešame  ½ lyžičky papriky, prelisovaný cesnak, ½ lyžičky soli a ¼ lyžičky čierneho korenia s 2 lyžicami olivového oleja, aby sme získali pastu. Touto zmesou poriadne potrieme kuracie časti.  
  4. Zemiaky ošúpeme, ak sú maličké neprekrajujeme, veľké prekrojíme na plátky. Umyjeme, osušíme a vložíme do misy. Pridáme 1 lyžicu oleja, ½ lyžičky sladkej papriky, asi ½ lyžičky soli, ¼ lyžičky korenia, 1 lyžičku rozmarínu a ½ lyžičky tymiánu. Poriadne premiešame, aby sa obalili všetky zemiačky. Nakoniec ich rovnomerne vysypeme na plech ku kuracím stehnám. 
  5. Pečieme 40 – 45 minút, alebo kým nie je kura upečené a zemiaky mäkké. Stehná počas pečenia 2- až 3-krát potrieme šťavou z panvice. 

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Najčastejšie otázky o pečených kuracích stehnách

Aké mäso použiť na pečené kuracie stehná z jedného plechu?

Na pečenie z jedného plechu je najlepšie použiť kuracie stehná s kostou a kožou, ktoré sa pečením udržia šťavnaté a chrumkavé.

Aké korenie použiť na kuracie stehná?

Kuracie stehná môžete okoreniť podľa chuti, najčastejšie sa používajú korenia na kuracie mäso, ako je sladká paprika, cesnak, cibuľa, tymian, alebo môžete použiť aj korenie na grilovanie.

Ako zistiť, že sú kuracie stehná dobre prepečené?

Kuracie stehná sú dobre prepečené, keď je vnútorná teplota mäsa 75 °C a šťava, ktorá vyteká, je číra. Ak má šťava ružovú farbu, stehná potrebujú ešte chvíľu v rúre.

REKLAMA
8x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *