Preskočiť na obsah

Pečené kuracie stehná z jedného plechu

Pečené kuracie stehná z jedného plechu sú skvelým a jednoduchým spôsobom, ako si vychutnať chrumkavú a šťavnatú kuracinu bez nutnosti prípravy zložitejších jedál. Na prípravu potrebujeme kvalitné kuracie stehná, ktoré si môžeme podľa chuti okoreniť. Ďalej si pripravíme zeleninu, napríklad zemiaky a mrkvu, ktorú nakrájame na menšie kúsky.

Aby boli kuracie stehná chrumkavé, je dobré počas pečenia niekoľkokrát polievať maslom alebo olejom. Vďaka jednoduchosti a rýchlosti prípravy sú pečené kuracie stehná z jedného plechu skvelou voľbou pre tých, ktorí majú málo času alebo nechcú tráviť veľa času v kuchyni.

Ingrediencie

  • 8 kuracích stehien  
  • 1 kg zemiakov 
  • 2 cibule  
  • 1 červená paprika  

Korenie na kuracie mäso

  • 2 PL olivového oleja 
  • ½ ČL mletej červenej papriky 
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku 
  • ½ ČL soli  
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia 
  • štipka kajenského korenia alebo chilli 

Korenie na zemiaky

  • 1 PL olivového oleja 
  • ½ ČL mletej červenej papriky 
  • 1 ČL rozmarínu 
  • ½ ČL tymiánu alebo oregana 
  • soľ 
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia 

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 220 °C a plech si vymažeme olejom alebo vystelieme papierom na pečenie. 
  2. Stehná opláchneme, osušíme papierovou utierkou a poukladáme na pripravený plech. 
  3. V malej miske si zmiešame  ½ lyžičky papriky, prelisovaný cesnak, ½ lyžičky soli a ¼ lyžičky čierneho korenia s 2 lyžicami olivového oleja, aby sme získali pastu. Touto zmesou poriadne potrieme kuracie časti.  
  4. Zemiaky ošúpeme, ak sú maličké neprekrajujeme, veľké prekrojíme na plátky. Umyjeme, osušíme a vložíme do misy. Pridáme 1 lyžicu oleja, ½ lyžičky sladkej papriky, asi ½ lyžičky soli, ¼ lyžičky korenia, 1 lyžičku rozmarínu a ½ lyžičky tymiánu. Poriadne premiešame, aby sa obalili všetky zemiačky. Nakoniec ich rovnomerne vysypeme na plech ku kuracím stehnám. 
  5. Pečieme 40 – 45 minút, alebo kým nie je kura upečené a zemiaky mäkké. Stehná počas pečenia 2- až 3-krát potrieme šťavou z panvice. 

Aké mäso použiť na pečené kuracie stehná z jedného plechu?

Na pečenie z jedného plechu je najlepšie použiť kuracie stehná s kostou a kožou, ktoré sa pečením udržia šťavnaté a chrumkavé.

Aké korenie použiť na kuracie stehná?

Kuracie stehná môžete okoreniť podľa chuti, najčastejšie sa používajú korenia na kuracie mäso, ako je sladká paprika, cesnak, cibuľa, tymian, alebo môžete použiť aj korenie na grilovanie.

Ako zistiť, že sú kuracie stehná dobre prepečené?

Kuracie stehná sú dobre prepečené, keď je vnútorná teplota mäsa 75 °C a šťava, ktorá vyteká, je číra. Ak má šťava ružovú farbu, stehná potrebujú ešte chvíľu v rúre.

Ďalšie inšpirácie
Skip to content