Preskočiť na obsah

Pečený zajac na víne a cesnaku, chutný recept

Pečený zajac na víne a cesnaku - chutný recept

Vyskúšajte tento výborný recept na pečeného zajaca na víne a cesnaku, ktorý je ideálny na prípravu nedeľného obeda. Táto chutná delikatesa bude mať určite obrovský úspech.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na pečeného zajaca

  •  4 PL maslo 
  •  3 PL olivový olej 
  •  2 králiky s drobami 
  •  Soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie 
  •  1 cibuľa 
  •  4 strúčiky cesnaku 
  •  1 pór  
  •  2 mrkvy 
  •  1 červená repa 
  •  2 stonky zeleru 
  •  3 vetvičky čerstvého rozmarínu 
  •  6 vetvičiek čerstvého tymiánu 
  •  1 bobkový list 
  •  700 ml suchého červeného vína 
  •  1 l kuracieho vývaru 
  •  1 cibuľa na servírovanie 
  •  1 PL cukor 
  •  8 – 10 plátkov slaninky  
  •  450 g šampiňóny 
  • voda 

Postup prípravy pečeného zajaca

  1. Vo veľkej panvici si rozohrejeme 2 PL masla a 2 PL oleja. Králika osolíme, okoreníme a opečieme sprudka asi 3 minúty z každej strany. Vyberieme z panvice a odložíme bokom. Znížime teplotu a do panvice pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Restujeme do sklovita. ( 4 – 5 minút). 
  2. Do panvice vložíme nakrájaný pór, mrkvu, repu a zeler. Pridáme rozmarín, tymian a bobkový list a za občasného miešania dusíme, kým zelenina nezačne hnednúť, 7–10 minút. Potom prilejeme víno a varíme, kým sa nezredukuje na dve tretiny, asi 15 minút. Pridáme vývar a králika, prikryjeme a varíme asi 25 minút. 
  3. Králika vyberieme a odložíme bokom. Zvýšime teplotu a varíme za občasného miešania, kým sa tekutina nezredukuje asi na polovicu ( cca 15 minút).  
  4. Pridáme králičie droby a dusíme asi 5 minút. Dierovanou lyžicou ich prenesieme do mixéra a prilejeme precedený vývar z panvice. Rozmixujeme do hladka. Dochutíme soľou a korením. 
  5. Do druhej panvice dáme cibuľu nakrájanú na kolieska, cukor, zvyšné maslo a asi 2 hrnčeky vody. Privedieme do varu, potom znížime teplotu na strednú a varíme, kým sa äčšina vody neodparí (asi 15 minút). Poriadne premiešame, aby sa cibuľa obalila v sirupe, a za stáleho miešania varíme, kým cibuľa nezačne karamelizovať (2–5 minút).  
  6. Medzitým si v ďalšej panvici rozohrejeme zvyšný olej, pridáme slaninku a opekáme do chrumkava ( asi 8 minút). Potom ju vyberieme z panvice, osušíme v papierovej utierke a odložíme bokom. Zvýšime teplotu a do panvice pridáme huby.  Dusíme dozlatista, asi 5 minút. 
  7. Králika podávame so skaramelizovanou cibuľou, slaninkou a šampiňónmi a s omáčkou z drobov.  
REKLAMA
29x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *