Vyskúšajte tento výborný recept na pečeného zajaca na víne a cesnaku, ktorý je ideálny na prípravu nedeľného obeda. Táto chutná delikatesa bude mať určite obrovský úspech.
Ingrediencie
- 4 PL maslo
- 3 PL olivový olej
- 2 králiky s drobami
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 pór
- 2 mrkvy
- 1 červená repa
- 2 stonky zeleru
- 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 6 vetvičiek čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 700 ml suchého červeného vína
- 1 l kuracieho vývaru
- 1 cibuľa na servírovanie
- 1 PL cukor
- 8 – 10 plátkov slaninky
- 450 g šampiňóny
- voda
Postup
- Vo veľkej panvici si rozohrejeme 2 PL masla a 2 PL oleja. Králika osolíme, okoreníme a opečieme sprudka asi 3 minúty z každej strany. Vyberieme z panvice a odložíme bokom. Znížime teplotu a do panvice pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Restujeme do sklovita. ( 4 – 5 minút).
- Do panvice vložíme nakrájaný pór, mrkvu, repu a zeler. Pridáme rozmarín, tymian a bobkový list a za občasného miešania dusíme, kým zelenina nezačne hnednúť, 7–10 minút. Potom prilejeme víno a varíme, kým sa nezredukuje na dve tretiny, asi 15 minút. Pridáme vývar a králika, prikryjeme a varíme asi 25 minút.
- Králika vyberieme a odložíme bokom. Zvýšime teplotu a varíme za občasného miešania, kým sa tekutina nezredukuje asi na polovicu ( cca 15 minút).
- Pridáme králičie droby a dusíme asi 5 minút. Dierovanou lyžicou ich prenesieme do mixéra a prilejeme precedený vývar z panvice. Rozmixujeme do hladka. Dochutíme soľou a korením.
- Do druhej panvice dáme cibuľu nakrájanú na kolieska, cukor, zvyšné maslo a asi 2 hrnčeky vody. Privedieme do varu, potom znížime teplotu na strednú a varíme, kým sa äčšina vody neodparí (asi 15 minút). Poriadne premiešame, aby sa cibuľa obalila v sirupe, a za stáleho miešania varíme, kým cibuľa nezačne karamelizovať (2–5 minút).
- Medzitým si v ďalšej panvici rozohrejeme zvyšný olej, pridáme slaninku a opekáme do chrumkava ( asi 8 minút). Potom ju vyberieme z panvice, osušíme v papierovej utierke a odložíme bokom. Zvýšime teplotu a do panvice pridáme huby. Dusíme dozlatista, asi 5 minút.
- Králika podávame so skaramelizovanou cibuľou, slaninkou a šampiňónmi a s omáčkou z drobov.