Preskočiť na obsah

Najlepší perkelt, recept na výborný maďarský kurací paprikáš

Najlepší perkelt - recept na výborný maďarský kurací paprikáš

Paprikáš je jedným z najklasickejších maďarských jedál. Podstatou naozaj dobrého perkeltu je jeho omáčka, preto by ste nemali šetriť cibuľou, ale ani časom.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na perkelt

  • 2 lyžice bravčovej masti 
  • 1 kg kuracích kúskov s kosťou a kožou  
  • 2 stredne žlté cibule 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 2 rímske paradajky 
  • 1 maďarská paprika nakrájaná na kocky  
  • 3-4 PL kvalitnej, pravej sladkej maďarskej papriky 
  • 2 šálky kuracieho vývaru 
  • 1 a 1/2 ČL morskej soli 
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia 
  • 3 PL hladkej múky 
  • 3/4 šálky plnotučnej kyslej smotany 
  • 1/4 šálky smotany na šľahanie 

Postup prípravy perkeltu

  1. Do veľkého hrnca dáme rozhorúčiť bravčovú masť a pridáme Kuracie kúsky. Opečieme ho z každej strany, aby sa mäsko zatiahlo a preložíme ho na tanier. Do toho istého oleja pridáme cibuľu a smažíme dozlatista. Pridáme cesnak a paradajky nakrájané na kocky a smažíme ďalšie 2-3 minúty. Hrniec odstavíme z ohňa a vmiešame papriku, soľ a korenie, aby paprika nezhorkla. 
  2. Kurča vložíme späť do hrnca  a pridáme kurací vývar. Kurča by malo byť väčšinou zakryté. Privedieme do varu, prikryjeme, znížte teplotu a dusíme 40 minút. Kurča vyberieme na tanier. 
  3. V malej miske zamiešame múku do kyslej smotany a smotany, aby sme vytvorili hladkú pastu. Smotanovú zmes vmiešame do omáčky za stáleho miešania, aby nevznikli hrudky. Necháme pár minút povariť, kým omáčka nezhustne. Pridáme soľ a korenie podľa chuti. Kura vrátime do omáčky a podusíme, aby sa prehrialo. 
  4. Kurací paprikáš podávame s haluškami. 
REKLAMA
31x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *