Vianoce nie sú len o darčekoch a zdobení stromčeka. Sú aj o vôni, ktorá sa šíri z kuchyne, a spomienkach, ktoré sa nám pri nej vybavujú. Pre mnohých z nás je to práve vôňa perníkov, medu a škorice, ktorá okamžite vyčarí tú pravú sviatočnú atmosféru. Ak ste doteraz túžili vytvoriť dezert, ktorý spája tradíciu, jednoduchosť a dokonalú chuť, perníkový závin je tou správnou voľbou.
Obsah
Predstavte si mäkké, kypré cesto, ktoré sa pri krájaní jemne drobí, a plnku plnú perníkových tónov, sladkého medu a orechov, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Perníkový závin nie je len sladkosťou, ale skutočným zážitkom. Pripravíte ho bez komplikovaných postupov, a pritom dosiahnete výsledok, ktorý nadchne každého pri stole – od detí až po tých najnáročnejších gurmánov.
Čo je na perníkovom závine také jedinečné? Nie je to len jeho chuť, ale aj možnosť personalizácie. Máte radi viac škorice? Pridajte ju. Chýbajú vám vo vianočných receptoch hrozienka? Nech sa páči, namočte ich do rumu a povýšte tento dezert na úroveň hodnú sviatočného menu. Vôňa závinu zaplní váš domov, zahreje srdce a privedie k stolu celú rodinu.
A čo je na tom najkrajšie? Zatiaľ čo sa závin pečie a napĺňa kuchyňu sladkou arómou, vy si môžete užívať tie vzácne chvíle pokoja. Perníkový závin je dôkazom, že niekedy nepotrebujeme komplikované recepty na to, aby sme vytvorili niečo nezabudnuteľné. Stačí len trochu času, lásky a chuť spomaliť v tomto uponáhľanom čase.
Nechajte sa inšpirovať týmto overeným receptom a pridajte do svojej sviatočnej kuchyne dezert, ktorý bude robiť radosť každý rok znova. 🎄
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka (vlažného)
- 80 g masla (rozpusteného)
- 80 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého droždia)
- 1 štipka soli
- 1 čajová lyžička perníkového korenia
- 1 čajová lyžička kakaa (voliteľné, pre tmavší odtieň cesta)
Plnka
- 250 g strúhaného perníka (môžete použiť starší, tvrdší perník alebo kúpený)
- 100 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
- 100 g medu
- 50 g masla (rozpusteného)
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 50 g hrozienok (môžete ich namočiť do rumu)
- Strúhaná kôra z 1 citróna
Na potretie
- 1 vajce na potretie pred pečením
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup
- Príprava cesta: Kvások: V miske zmiešajte vlažné mlieko, droždie a lyžičku cukru. Nechajte kvások vzísť (10–15 minút). Cesto: Do veľkej misy nasypte múku, cukor, soľ, perníkové korenie a kakao. Pridajte rozpustené maslo, žĺtky a kvások. Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Kysnutie: Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
- Príprava plnky: Strúhaný perník zmiešajte s orechmi, medom, rozpusteným maslom, škoricou, citrónovou kôrou a hrozienkami. Dobre premiešajte, aby vznikla kompaktná hmota.
- Tvarovanie závinu: Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Každú časť rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm. Rovnomerne naneste plnku na cesto a zrolujte ho ako závin. Konce dobre zahnite, aby plnka nevytiekla.
- Pečenie: Záviny preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Pred pečením potrite záviny rozšľahaným vajcom, aby získali zlatistý lesk. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25–30 minút, kým nie sú krásne zlaté.
- Dokončenie: Po vychladnutí môžete záviny posypať práškovým cukrom pre sladkú bodku.
Tipy na servírovanie
- Závin podávajte nakrájaný na plátky. Skvele sa hodí ku káve, čaju alebo ako súčasť sviatočného menu.
- Ak chcete závinu dodať extra vôňu, pridajte do plnky trošku nastrúhaného muškátového orieška.
Aký typ droždia je najlepší na prípravu cesta?
Môžete použiť čerstvé alebo sušené droždie. Ak použijete čerstvé, nezabudnite ho najskôr aktivovať vo vlažnom mlieku s cukrom.
Môžem do cesta pridať kakao?
Áno, pridanie kakaa do cesta dodá tmavší odtieň a jemný čokoládový podtón, ktorý sa skvelo hodí k perníkovej plnke.
Čím môžem nahradiť hrozienka v plnke?
Hrozienka môžete nahradiť sušenými brusnicami, kúskami sušených marhúľ alebo úplne vynechať.
Ako dlho by malo cesto kysnúť?
Cesto by malo kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Kysnutie závisí od teploty prostredia.
Aký perník použiť na plnku?
Použite starší, tvrdší perník, ktorý nastrúhate. Môžete použiť aj kúpený perník na pečenie.
Dá sa závin pripraviť vopred?
Áno, upečený závin môžete skladovať v uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote 2–3 dni. Ak chcete, môžete ho aj zamraziť.
Aké orechy sú najlepšie na plnku?
Najčastejšie sa používajú mleté vlašské orechy alebo lieskové oriešky, ale môžete vyskúšať aj mandle.
Dá sa závin pripraviť bez orechov?
Áno, orechy môžete vynechať alebo ich nahradiť napríklad kokosom alebo jemne nasekaným sušeným ovocím.