Preskočiť na obsah

Pfeffernüsse, vianočný recept

Rovnako ako perníčky, aj pfeffernüsse sú sušienky prešpikované zmesou korenia a po upečení obalené v poleve z práškového cukru. Vyskúšajte tento recept na výborné koláčiky pfeffernüsse, ktoré budú určite vynikať na každom vianočnom stole.

REKLAMA
[sc name=”reklama_1″ ][/sc]

Ingrediencie na Pfeffernüsse

Cesto 

  • 85 g zmäknutého masla 
  • 150 g kryštálový cukor 
  • 70 g melasa 
  • 1 ČL čerstvo nastrúhaný zázvor 
  • Kôra z 1 pomaranča 
  • 1 PL rum 
  • 1 veľké vajce 
  • 96 g mandľová múka 
  • 210 g hladká múka 
  • 3/4 ČL prášok do pečiva 
  • Štipka soli 
  • 1 ČL mletý kardamón 
  • 1 ČL mletá škorica 
  • 1/2 ČL mletý zázvor 
  • 1/2 ČL mleté ​​klinčeky 
  • 1/4 ČL mleté ​​semienko anízu 
  • 1/4 ČL mletý muškátový oriešok 
  • 1/4 ČL mleté ​​nové korenie 
  • 1/4 ČL čerstvo mleté ​​čierne korenie 
  • 1/2 ČL mleté ​​biele korenie 

Poleva 

REKLAMA
  • 200 g práškového cukru 
  • 1/2 ČL mletý kardamón 
  • 3 PL kondenzované kokosové mlieko alebo vaječný likér  
[sc name=”reklama_2″ ][/sc]

Postup prípravy Pfeffernüsse

  1. V mise si metličkou vyšľaháme maslo, cukor a melasu do hladka. Pridáme nastrúhaný zázvor, pomarančovú kôru, rum a vajíčko a poriadne vyšľaháme. 
  2. V druhej miske si vareškou zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ a korenie. Potom postupne prisypávame suché suroviny k mokrým a miešame, kým nevznikne kompaktné lepivé cesto. 
  3. Rúru predhrejeme na 180 °C a dva plechy si vystelieme papierom na pečenie. Z jednej PL tvarujeme guličky a ukladáme na plech 5 cm od seba. 
  4. Pečieme 12- 14 minút. Medzitým si v miske vyšľaháme práškový cukor, kardamón a kondenzované mlieko prípadne likér. 
  5. Po dopečení necháme asi 10 minút vychladnúť a potom vrchnú čas namočíme do pripravenej polevy. Necháme úplne stuhnúť. 
[sc name=”reklama_end” ][/sc]
Ďalšie inšpirácie