Rovnako ako perníčky, aj pfeffernüsse sú sušienky prešpikované zmesou korenia a po upečení obalené v poleve z práškového cukru. Vyskúšajte tento recept na výborné koláčiky pfeffernüsse, ktoré budú určite vynikať na každom vianočnom stole.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na Pfeffernüsse
Cesto
- 85 g zmäknutého masla
- 150 g kryštálový cukor
- 70 g melasa
- 1 ČL čerstvo nastrúhaný zázvor
- Kôra z 1 pomaranča
- 1 PL rum
- 1 veľké vajce
- 96 g mandľová múka
- 210 g hladká múka
- 3/4 ČL prášok do pečiva
- Štipka soli
- 1 ČL mletý kardamón
- 1 ČL mletá škorica
- 1/2 ČL mletý zázvor
- 1/2 ČL mleté klinčeky
- 1/4 ČL mleté semienko anízu
- 1/4 ČL mletý muškátový oriešok
- 1/4 ČL mleté nové korenie
- 1/4 ČL čerstvo mleté čierne korenie
- 1/2 ČL mleté biele korenie
Poleva
- 200 g práškového cukru
- 1/2 ČL mletý kardamón
- 3 PL kondenzované kokosové mlieko alebo vaječný likér
Postup prípravy Pfeffernüsse
- V mise si metličkou vyšľaháme maslo, cukor a melasu do hladka. Pridáme nastrúhaný zázvor, pomarančovú kôru, rum a vajíčko a poriadne vyšľaháme.
- V druhej miske si vareškou zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ a korenie. Potom postupne prisypávame suché suroviny k mokrým a miešame, kým nevznikne kompaktné lepivé cesto.
- Rúru predhrejeme na 180 °C a dva plechy si vystelieme papierom na pečenie. Z jednej PL tvarujeme guličky a ukladáme na plech 5 cm od seba.
- Pečieme 12- 14 minút. Medzitým si v miske vyšľaháme práškový cukor, kardamón a kondenzované mlieko prípadne likér.
- Po dopečení necháme asi 10 minút vychladnúť a potom vrchnú čas namočíme do pripravenej polevy. Necháme úplne stuhnúť.