Predstavte si chrumkavú, nadýchanú pinsu romana, ktorá vás okamžite prenesie do slnkom zaliatych ulíc starovekého Ríma. Tento druh pečiva, ktorý sa môže zdať ako taliansky bratranec foccacie, je však oveľa viac než len ďalšia verzia pizze. Pinsa romana, s jej charakteristickým predĺženým oválnym tvarom a vzdušnými vreckami, v sebe spája tisícročné tradície a moderný kulinársky štýl. Každé sústo ponúka dokonalú kombináciu ľahkej, jemne chrumkavej kôrky s voňavými vrstvami čerstvých paradajok, mozzarelly a bazalky, ktoré spolu vytvárajú jedinečný gastronomický zážitok.
Príprava pinsy nie je len o jedle, je to o rituáli. Starostlivo zvolená múka, dlhý čas kysnutia a dôraz na detaily robia z tejto pochúťky niečo výnimočné. Je to kúsok histórie, ktorý môžete držať v rukách, pečený na dreve alebo v peci a servírovaný priamo na drevenej doske, akoby ste boli v srdci talianskej kuchyne. Pinsa romana oslavuje jednoduchosť, autenticitu a chute, ktoré pretrvali stáročia, a zároveň pozýva každého ochutnať kúsok Ríma bez toho, aby ste museli cestovať ďaleko.
Ingrediencie
Cesto
- 300 g pšeničnej múky (00 alebo špeciálna pizza múka)
- 100 g ryžovej múky
- 100 g cícerovej múky (alebo sójovej múky)
- 400 ml studenej vody
- 2 g čerstvého droždia (alebo 1 g sušeného droždia)
- 10 g soli
- 10 ml olivového oleja
- 10 g cukru (voliteľné, pre lepšie kvasenie)
Obloha
- Paradajkový pretlak alebo omáčka
- Mozzarella alebo iný syr
- Čerstvé paradajky
- Šunka, prosciutto, saláma, alebo iná obloha podľa chuti
- Čerstvá rukola, bazalka alebo iné bylinky
Postup
- Príprava cesta: Zmiešajte všetky tri druhy múky v jednej veľkej mise. V menšej miske rozpustite droždie v časti studenej vody a pridajte cukor, ak ho používate. K múčnej zmesi postupne pridávajte vodu s droždím a ostatnú vodu. Pomaly miešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Keď sa cesto začne formovať, pridajte soľ a olivový olej. Miešajte alebo hneťte niekoľko minút, kým cesto nie je jemné a elastické. Môžete použiť mixér s hákom na cesto, ak ho máte. Cesto by malo byť lepkavé a vlhké, čo je pre pinsu typické. Nebojte sa, ak bude cesto trochu riedke, také má byť.
- Kvasenie: Cesto nechajte v miske a zakryte ho čistou utierkou alebo potravinovou fóliou. Uložte cesto do chladničky a nechajte ho kysnúť aspoň 24 hodín, ideálne 48-72 hodín. Toto dlhé kvasenie dodáva pinse jej charakteristickú ľahkosť a lepšiu stráviteľnosť.
- Formovanie a pečenie: Po kysnutí vyberte cesto z chladničky a nechajte ho pri izbovej teplote približne 2 hodiny. Predhrejte rúru na 250 °C (alebo maximálnu teplotu, ktorú vaša rúra zvládne). Na pomúčenej ploche jemne vytvarujte cesto do oválneho alebo obdĺžnikového tvaru (tradičný tvar pinsy) rukami, nie valčekom, aby zostalo vzdušné. Hrúbka cesta by mala byť približne 1 cm. Cesto preložte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na pizza kameň, ak ho máte.
- Obloženie a pečenie: Na cesto pridajte paradajkový pretlak alebo omáčku, syr a obľúbenú oblohu. Mozzarellu môžete pridať až po upečení, ak máte radi menej zapečený syr. Pečte 8-10 minút, kým cesto nebude zlatisté a chrumkavé. Ak používate pizza kameň, upečie sa ešte rýchlejšie.
- Servírovanie: Pinsa je najlepšia, keď sa servíruje horúca, priamo z rúry. Cesto by malo byť ľahké, chrumkavé na okrajoch a jemné v strede. Môžete ju podávať s rôznymi prísadami podľa chuti – klasická margherita, prosciutto s rukolou, alebo čokoľvek iné, čo máte radi.
Pinsa romana otázky a odpovede
Čím sa pinsa líši od klasickej pizze?
Pinsa má ľahšie, vzdušnejšie cesto vďaka kombinácii rôznych druhov múky (pšeničná, ryžová, cícerová) a dlhému kvaseniu. Je tiež chrumkavá na okrajoch a mäkká v strede, čo z nej robí stráviteľnejšiu alternatívu k tradičnej pizze.
Prečo je potrebné cesto nechať kysnúť tak dlho?
Dlhé kysnutie (24-72 hodín) robí cesto ľahším, vzdušnejším a lepšie stráviteľným. Tento proces rozkladá lepok a umožňuje lepšie trávenie. Takisto dodáva cestu výraznejšiu chuť a lepšiu textúru.
Môžem použiť inú múku, ak nemám ryžovú alebo cícerovú múku?
Áno, môžeš použiť aj iné druhy múky, ako napríklad pohánkovú alebo špaldovú, ale chuť a textúra sa môžu mierne líšiť. Dôležité je udržať kombináciu aspoň dvoch druhov múk pre typickú ľahkosť a chrumkavosť pinsy.
Je možné cesto zamraziť?
Áno, môžeš cesto zamraziť po jeho prvom kysnutí. Pred pečením ho nechaj rozmraziť v chladničke cez noc a potom pokračuj podľa receptu. Udrží si svoju štruktúru a chuť.
Môžem pinsu pripraviť v bežnej rúre bez pizza kameňa?
Áno, pizza kameň nie je nevyhnutný, aj keď pomáha dosiahnuť lepšiu chrumkavosť. Stačí použiť plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov predhrej rúru na maximálnu teplotu.
Môžem z pinsy urobiť sladkú verziu?
Určite áno! Základné cesto môžeš obložiť napríklad nutellou, ovocím alebo mascarpone a pripraviť tak lahodný dezert. Pred pečením môžeš do cesta pridať trochu cukru na jemnejšiu sladkú chuť.