Stromboli, inšpirované tradičnou talianskou kuchyňou, je jedno z tých jedál, ktoré oslavuje jednoduchosť a kreativitu v pečení. Pomenované po malom vulkanickom ostrove Stromboli pri Sicílii, toto jedlo je v mnohých ohľadoch podobné svojmu „bratrancovi“, pizze. Avšak, zatiaľ čo pizza je otvorená a prezentuje svoje ingrediencie hrdinsky na povrchu, Stromboli ich skrýva vo vnútri svojho chrumkavého, zlatistého obalu. Výsledkom je výbušná harmónia chutí a textúr, ktorá je zároveň známou, ale aj tajomne novou.
Príprava Stromboli nie je len o pečení; je to umenie zbalenia vašich obľúbených ingrediencií do jednej dokonalej rolky. Tento recept vás prevedie krok za krokom, od prípravy elastického, vzdušného cesta, až po výber a vrstvenie náplní, ktoré môžu byť čokoľvek od klasických talianskych surovín ako saláma a mozzarella, až po viac avantgardné možnosti, ako napríklad karamelizovaná cibuľa alebo kozí syr.
Podstata tohto receptu spočíva v jeho flexibilite a schopnosti prispôsobiť sa rôznym chuťovým preferenciám. Stromboli môže byť pripravené vopred a ponúknuté ako pohodlná a chutná možnosť pre večierky, rodinné večere alebo dokonca ako vynikajúci snack na cesty. Jeho atraktivita spočíva nielen v chutnom obsahu, ale aj v spôsobe, akým je podávané – perfektne zapečené cesto, z ktorého pri rezaní vyteká lahodný syr.
Ingrediencie na Stromboli
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 7 g sušeného droždia (alebo 15 g čerstvého)
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 300 ml teplej vody
- 2 PL olivového oleja
Náplň
- 200 g salámy alebo šunky, nakrájanej na plátky
- 200 g mozzarelly, nakrájanej na plátky alebo strúhanej
- 3 PL paradajkovej omáčky
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 vajce na potretie cesta
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- Prípadne ďalšie ingrediencie podľa chuti (napríklad olivy, kúsky papriky, sušené paradajky)
Postup prípravy Stromboli
Príprava cesta
V miske zmiešajte múku, droždie, soľ a cukor. Pridajte teplú vodu a olivový olej a mieste, kým nevznikne hladké, elastické cesto. Nechajte cesto na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Paradajkový základ
Rozprestrite cesto na pomúčenej ploche na obdĺžnik. Na cesto nanesiete tenkú vrstvu paradajkovej omáčky, posypte sušeným oreganom a okoreňte.
Náplň
Na cesto poukladajte plátky salámy (alebo šunky) a mozzarelly., prípadne ďalších ingrediencií podľa vlastných preferencií. Nechajte okolo okrajov cca 2 cm voľného priestoru.
Rolovanie rolády
Cesto opatrne zrolujte od dlhšieho okraja. Uistite sa, že koniec cesta je dobre zapečatený.
Pečenie
Preložte Stromboli na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto potrite rozšľahaným vajcom. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 25-30 minút, kým nie je Stromboli zlatisté.
Podávanie
Nechajte Stromboli krátko vychladnúť a potom ho nakrájajte na plátky. Podávajte teplé.
Čo je Stromboli?
Stromboli je talianske pečivo podobné roláde, ktoré sa skladá z pizzového cesta plneného rôznymi ingredienciami, ako sú syr, saláma, zelenina a omáčky, a potom sa pečie do zlatista.
Aké sú najlepšie ingrediencie na náplň do Stromboli?
Najpopulárnejšie sú mozzarella, saláma, šunka, olivy, sušené paradajky a rôzne druhy syrov. Môžete tiež použiť zeleninu ako špenát, papriku alebo cibuľu.
Aké cesto je najlepšie použiť pre Stromboli?
Najlepšie je použiť pizzové cesto, ktoré môžete pripraviť doma podľa vyššie uvedeného receptu, alebo môžete použiť predpripravené cesto z obchodu.
Ako dlho by sa malo Stromboli piecť?
Stromboli by malo byť pečené približne 25-30 minút pri teplote 200 °C, ale skontrolujte, či je cesto pekne zlatisté a chrumkavé.
Je možné Stromboli pripraviť vopred?
Áno, môžete Stromboli pripraviť vopred a uskladniť v chladničke alebo mrazničku. Pred podávaním ho len zohrejte v rúre.
Môžem použiť bezlepkové cesto pre Stromboli?
Áno, bezlepkové cesto môže byť použité, ale výsledná textúra a chuť sa môže líšiť od tradičného Stromboli.
Ako dlho vydrží Stromboli čerstvé?
Stromboli vydrží čerstvé 2-3 dni, ak je uložené v chladničke. Doporučujeme ho pred podávaním zohriať.