Pizzelle, tradičné talianske sladké oblátky, sú jedným z najstarších a najobľúbenejších druhov pečiva v Taliansku. Ich história siaha až do starovekého Ríma, kde sa vyrábali počas osláv a sviatkov ako symbol šťastia a prosperity. Pôvodne sa pripravovali ručne, pomocou dvoch železných platní so vzorom, ktoré sa zohrievali na ohni. Dnes sú pizzelle známe po celom svete a stali sa súčasťou mnohých talianskych rodinných tradícií, najmä počas Vianoc a Veľkej noci.
Pizzelle sú oceňované pre svoju jednoduchú, ale výraznú chuť a jedinečnú textúru – sú tenké, krehké a často majú krásne vzory vytlačené na povrchu. Klasické pizzelle sú obvykle ochutené vanilkou alebo anízom, ale existuje mnoho variácií, vrátane čokoládových, mandľových alebo dokonca citrónových. Ich príprava je teraz jednoduchšia vďaka moderným elektrickým pizzelle prístrojom, ktoré umožňujú rovnomerné pečenie a zaručujú dokonalé vzory.
Okrem ich tradičného podávania ako dezertu alebo občerstvenia pri káve, pizzelle sa dajú využiť aj v kreatívnejších formách, ako sú zmrzlinové kornútky alebo ako základ pre rôzne dezertné kreácie. Ich výnimočnosť a všestrannosť z nich robia nielen výborné potešenie na osobné užívanie, ale aj nádherný darček alebo špeciálnu pochúťku na oslavy a rodinné stretnutia. Pizzelle nielenže oslavujú bohatú taliansku kulinársku tradíciu, ale sú aj dokonalým spôsobom, ako priniesť kúsok talianskej kultúry do domácností po celom svete.
Recept pizelle
Ingrediencie
- 4 veľké vajcia
- 1 hrnček kryštálového cukru
- štipka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL mandľového extraktu
- 300 g hladkej múky
- 1 bal prášok do pečiva
- 180 g rozpusteného masla
- Rastlinný olej na vymastenie
- Práškový cukor na posypanie, voliteľné
Postup
V strednej mise metličkou vymiešajte vajcia, cukor, soľ, vanilkový extrakt a mandľový extrakt, kým nevznikne pena, približne 1 minútu.
Pridajte múku s práškom do pečiva a miešajte do hladka. Nakoniec prilejte rozpustené maslo a poriadne zamiešajte.
Oblátkovač rozohrejte a vymastite olejom.
Pizzelle pečte približne 40 – 50 sekúnd.
Hotové pizzelle Nechajte úplne vychladnúť. Ak chcete, môžete ich posypať práškovým cukrom.
Pizzelle otázky a odpovede
Čo sú pizzelle?
Pizzelle sú tradičné talianske sladké oblátky, ktoré sú tenké, krehké a často majú krásne vzory. Sú známe svojou jednoduchou, ale výraznou chuťou a sú populárne hlavne počas sviatkov ako sú Vianoce a Veľká noc.
Čo je pizzelle prístroj?
Pizzelle prístroj je kuchynský nástroj podobný vaflovaču, ktorý má špeciálne vzorované platne na vytvorenie tradičných talianskych vzorov na oblátkach. u nás sa skôr používa pojem oblátkovač.
Ako dlho trvá pečenie pizzelle?
Pečenie pizzelle zvyčajne trvá len niekoľko minút. Presný čas závisí od modelu pizzelle žehličky a požadovanej chrumkavosti.
Môžem urobiť pizzelle bez pizzelle prístroja?
Pizzelle sa tradične pripravujú v pizzelle prístroji, ale môžete experimentovať s použitím vaflovaču, aj keď výsledok a vzor nebudú tradičné.
Ako môžem uchovať pizzelle a ako dlho vydržia čerstvé?
Pizzelle je najlepšie uchovať v uzavretej nádobe pri izbovej teplote. V takomto stave môžu zostať čerstvé a chrumkavé niekoľko týždňov.
Existujú rôzne variácie pizzelle?
Áno, existuje veľa variácií pizzelle. Môžete pridať rôzne príchute ako citrón, čokoládu alebo dokonca likéry, aby ste vytvorili rôzne chuťové profily.