Upečte si dokonalú tekvicu s chutnou plnkou z ryže, feniklu, jablka, semiačok granátového jablka a pekanových orechov.
Ingrediencie
- Cca 1 kg tekvice
- 4 PL olivového oleja
- 100 g ryže
- 1 fenikel
- 1 jablko
- 1 citrón, kôru a šťavu
- 1 PL semienok feniklu
- ½ ČL chilli vločiek
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g pekanových orechov
- Petržlenová vňať
- 3 PL tahini pasty
- semená granátového jablka
Postup
- Predhrejeme si rúru na 180 °C. Z tekvice odrežeme vrch a kovovou lyžicou vyberieme semienka. Tekvicu dáme na pekáč, potrieme zvnútra aj zvonka 2 PL oleja a dobre okoreníme. Pečieme na strednom rošte 45 minút alebo pokiaľ nebude tekvica mäkká.
- Medzitým ryžu prepláchneme, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Potom ju rozložíme na plech, aby vychladla. Fenikel a jablko nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Zvyšné 2 lyžice oleja rozohrejeme na panvici a opečieme feniklové semienka a čili vločky. Potom primiešame ½ prelisovaného cesnaku a fenikel. Restujeme 5 minút do zmäknutia, potom premiešame jablká, pekanové orechy a citrónovú kôru. Odstránime z ohňa a pridáme k uvarenej ryži, potom vmiešame nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme.
- Zmes vložíme do uvarenej tekvice a pečieme 10-15 minút. Medzitým si pripravíme dresing. Vyšľaháme zvyšnú citrónovú šťavu s tahini pastou, zvyškom cesnaku a dostatočným množstvom vody. Tekvicu podávame posypanú semiačkami z granátového jablka a s dresingom.