Vyskúšajte recept na tieto neodolateľné pomarančové crinkles sušienky s korením. Sú ideálnym koláčikom, ktorý by nemal chýbať na žiadnom vianočnom stole.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na pomarančové crinkles s korením
- 300 g hladká múka
- 125 g zmäknuté maslo
- 100 g kryštálový cukor
- 1 vajce
- 1 – 2 pomaranče
- ½ prášku do pečiva
- ½ vanilkový cukor
- kôra z 1 citróna
- 2 ČL škorica
- 1 ČL kurkuma
- 2 ČL strúhaný zázvor
Postup prípravy pomarančových crinkles s korením
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie.
- V mise si vymiešame zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom do krémova. Potom pridáme strúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, šťavu z pomarančov podľa chuti a vajce. Pomarančovú šťavu pridávame postupne, aby nebolo cesto príliš tekuté. Ak sa nám zdá cesto dostatočne tuhé, viac šťavy nepridávame.
- V druhej mise si zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu, kurkumu a zázvor. Poriadne premiešame a postupne prisypeme do maslovej zmesi. Rukami alebo vareškou vymiesime kompaktné cesto, ak chceme viac pomarančové pridáme ešte kôru alebo šťavu. Misu prikryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky aspoň na 5 hodín, ideálne cez noc.
- Do taniera alebo širšej misky si dáme práškový cukor. Lyžičkou odoberáme z vychladnutého cesta a vytvarujeme guličky s veľkosťou asi 2,5 cm. Guličky dôkladne vyvaľkáme v práškovom cukre a ukladáme ich na pripravený plech vo vzdialenosti aspoň 3 cm od seba. Takto spotrebujeme všetko cesto.
- Pečieme asi 15 minút, po dopečení necháme na plechu 5 minúť chladnúť, potom vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.