...

Cesnaková polievka alebo cesnačka je polievka z cesnaku, zemiakov a chleba, či krutónov, ktorú je možné doplniť ďalšími prísadami a korením, ako napríklad syrom, vajcom.

Ingrediencie

  • 2 hlavy cesnaku 
  • 1 cibuľa 
  • 1 l mäsového vývaru 
  • Soľ 
  • Čierne mleté korenie 
  • Olivový olej 
  • strúhaný tvrdý syr 
  • 5 krajcov chleba 

Postup prípravy

  1. Na troške olivového oleja si opečieme chlieb nakrájaný na menšie kocky, kým nebude chrumkavý. Prípadne si môžeme opiecť chlieb na kocky nakrájaný aj v rúre pri 200 °C, jemne ho pokvapkáme olejom a môžeme posypať aj nastrúhaným syrom. Takto pripravené krutóny preložíme do misky a necháme vychladnúť. 
  2. Do hrnčeka si dáme 1 PL olivového oleja a opražíme na ňom cibuľku krásne dosklovita. Potom k nej pridáme takmer všetok prelisovaný cesnak ( 3 – 4 strúčiky necháme na servírovanie) a smažíme cca 1 minútu, kým sa cesnak krásne nerozvonia. Nakoniec prilejeme vývar, ochutíme soľou a korením a necháme prevrieť.  
  3. Odstránime z tepla, do polievky prelisujeme zvyšný cesnak a prelejeme do servírovacích misiek.  
  4. Podávame horúce s krutónmi a nastrúhaným syrom, ktorý sa v horúcej polievke roztopí.