Cesnaková polievka alebo cesnačka je polievka z cesnaku, zemiakov a chleba, či krutónov, ktorú je možné doplniť ďalšími prísadami a korením, ako napríklad syrom, vajcom.
Ingrediencie
- 2 hlavy cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 l mäsového vývaru
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- Olivový olej
- strúhaný tvrdý syr
- 5 krajcov chleba
Postup prípravy
- Na troške olivového oleja si opečieme chlieb nakrájaný na menšie kocky, kým nebude chrumkavý. Prípadne si môžeme opiecť chlieb na kocky nakrájaný aj v rúre pri 200 °C, jemne ho pokvapkáme olejom a môžeme posypať aj nastrúhaným syrom. Takto pripravené krutóny preložíme do misky a necháme vychladnúť.
- Do hrnčeka si dáme 1 PL olivového oleja a opražíme na ňom cibuľku krásne dosklovita. Potom k nej pridáme takmer všetok prelisovaný cesnak ( 3 – 4 strúčiky necháme na servírovanie) a smažíme cca 1 minútu, kým sa cesnak krásne nerozvonia. Nakoniec prilejeme vývar, ochutíme soľou a korením a necháme prevrieť.
- Odstránime z tepla, do polievky prelisujeme zvyšný cesnak a prelejeme do servírovacích misiek.
- Podávame horúce s krutónmi a nastrúhaným syrom, ktorý sa v horúcej polievke roztopí.
Ďalšie recepty
Tradičná kulajda - jednoduchý slovenský recept
Kyslá mliečna šošovicová polievka so zemiakmi - najlepší recept
Najjemnejšie a najlepšie palacinky na svete, nadýchané, hrnčekové, recept, cesto
Gordon blue alebo cordon bleu - jednoduchý recept na kuraciu pochúťku
Domáca slepačia polievka, najlepšia nedeľná slepačia polievka, svadobná, slávnostná, zdravá
Najlepšie zemiakové lokše - originálny recept
Klasický demikát - recept na bryndzovú polievku
Kuracie soté v zemiakovej placke - originálny slovenský recept
Bravčová panenka s omáčkou z kuriatok - originálny slovenský recept
Najlepšia starkina plnená paprika - originálny maďarský recept