Ako pripraviť ten najlepší taliansky chlieb focaccia, ktorý je zvonka dokonale chrumkavý a vnútri mäkký a lahodný? Tento jednoduchý recept je ideálny pre začiatočníkov aj skúsených pekárov chleba.

Ingrediencie

  • 2 ¾ šálky hladkej múky 
  • 1 PL aktívneho suchého droždia 
  • 1 ČL soli 
  • 1 ČL cukru 
  • 1 ČL sušeného cesnaku 
  • 1 ČL sušeného oregana 
  • 1ČL sušeného tymiánu 
  • ½ ČL sušenej bazalky 
  • 1 štipka mletého čierneho korenia 
  • 1 šálka vody 
  • 1 PL rastlinného oleja 
  • 2 PL olivového oleja 
  • 1 šálka mozzarelly 
  • 1 PL strúhaného parmezánu 

Postup prípravy

  1. Vo väčšej miske zmiešame múku, droždie, soľ, cukor, cesnak, oregano, tymián, bazalku a čierne korenie. Pridáme vodu a rastlinný olej a vymiesime kompaktné cesto. 
  2. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a miesime, kým nebude cesto hladké. Veľkú misku naolejujeme a vložíme do nej cesto, ktoré pootáčame, aby sa celé naolejovalo. Misku prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 20 minút kysnúť na teplom mieste. 
  3. Vymastíme si plech na pečenie a predhrejeme rúru na 230 °C.  
  4. Cesto roztlačíme na pripravený plech na hrúbku cca ½ palca. Vrch potrieme olivovým olejom a posypeme mozzarellou a parmezánom. 
  5. Pečieme do zlatista asi 15 minút. Nakrájame na 12 kúskov a podávame teplé.