Reklama
Hlavné jedlá

Pravá talianska pizza Margherita – rýchly recept

Reklama

Pizza Margherita je typická neapolská pizza, vyrobená z paradajok, syra mozzarella, čerstvej bazalky, soli a extra panenského olivového oleja.

Ingrediencie

Na cesto  

  • 500 g múky
  • Soľ
  • 300 ml vlažná voda
  • 7 g sušeného droždia
  • 1/2 ČL cukru
  • 30 ml olivového oleja

Na dochutenie 

  • Pizza sauce
  • 1 šálka syra Mozzarella,
  • strúhaná Hrsť lístkov bazalky
  • Paprika
  • Extra panenský olivový olej

Pizza sauce 

  • 2 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 500 g konzerva drvených paradajok
  • 30 g paradajkovej pasty
  • 1/2 ČL cukru
  • 3/4 ČL soli
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • Čerstvo namleté čierne korenie
  • 1 štipka drvenej červenej papriky

Postup prípravy

  1. Pripravíme si pizza sauce. Do hrnca pridáme olivový olej a necháme ho rozohriať. Pridáme cesnak a restujeme 1-2 min. na strednom stupni. Pridáme drvené paradajky, paradajkovú pastu, cukor, soľ, bazalku, oregano, trochu čerstvo nasekaného korenia a štipku červenej papriky. Poriadne premiešame, prikryjeme a necháme zovrieť. Potom znížime teplotu na minimum a dusíme 20 – 30 min. Odstavíme a necháme vychladnúť. Skladujeme v chlade.
  2. Do vlažnej vody pridáme droždie a cukor, necháme 6 až 8 minút odstáť. Do misky preosejeme múku so soľou a vytvoríme jamku, do ktorej pridáme 100 ml drožďovej zmesi a 15 ml olivového oleja. Rukou premiesime. Pridáme zvyšok kváskovej zmesi a zvyšný olivový olej. Na pomúčenej doske vymiesime kompaktné cesto. Miesime asi 10 minút.
  3. Reklama
  4. Cesto vložíme do misy a bohato pokvapkáme olivovým olejom. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme na teplé miesto na 50 minút vykysnúť.
  5. Po vykysnutí cesto poprekladáme a rozdelíme na 4 časti. Pred vyvaľkaním cesta si dosku pomúčime múkou, aby sa cesto nelepilo.
  6. Predhrejeme rúru na  250 °C.  a plech na pečenie vymažeme olivovým olejom, prípadne pomúčime. Pomocou valčeka rozvaľkáme čerstvo pripravené cesto na pizzu a položíme na plech.
  7. Cesto potrieme Pizza sauce, navrch poukladáme plátky mozzarelly a posypeme bazalkovými lístkami. Pečieme 10 – 12 minút. Po dopečení pizzu pokvapkáme olivovým olejom a posypeme čiernym korením. Dozdobíme čerstvou bazalkou.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023
Reklama

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023

Jahodové maslo – recept na úžasnú pochúťku

Jahodové maslo je lahodný a jednoduchý spôsob, ako využiť čerstvé jahody a vytvoriť si svoje vlastné ovocné maslo. Je to…

5 júna, 2023